петък, 13 септември 2013 г.

Родопски пататник








          Всички сигурно сте опитвали пататник, и всеки може би си има начин на приготвяне. Наистина търпи известни импровизации, може да го направите и без кори, със сирене, да му добавите и вашите любими подправки. А да не забравяме, че както топъл, така и студен, пак е вкусен. Аз по принцип обичам да си го приготвям по оригиналната рецепта, но този път в нея добавих и малко сирене пожелание на децата.






            
за корите:
           около 1 и 1/2 ч.ч брашно
       1с.л олио
       1/4ч.ч вода

за плънката:

      около 1 кг. картофи
      1 яйце
      сух джоджен
      щипка сол
      3 с.л олио
      около 100 гр.  сирене
         1 малка глава кромид лук


         
             Замесвате тесто от брашното, олиото и водата, и когато стане меко и еластично тесто го доомесвате на набрашнен плот. Разделяте го на две части, като трябва едната част да бъде по-голяма от другата. Разточвате голямото парче на тънка кора и я постилате в тава предварително намазана с олио, като  кората трябва да е по голяма от тавата, краищата и трябва да преливат.  Тавата в която аз пекох пататника е с диаметър 25 см. 
         Обелвате и настъргвате картофите( ако направите първо тази стъпка, трябва да оставите картофите във вода, за да не почернеят, като след това ги изстискате и смесите с продуктите). Обърквате ги с яйцето, джоджена, солта, олиото и настърганото сирене и настърганият лук. Разпределяте сместа върху кората и завивате краищата и.   Разточвате втората кора, която трябва да бъде с размер, колкото е диаметъра на тавата, покривате с нея сместа и печете.
          Печете само на долен реотан и след 10-15мин.  разтръсквате леко тавата, за да не залепи. След като повдигнете леко пататника и видите, че кората е опечена го обръщате  върху дъното на друга тава. Намазвате тавата отново с олио и връщате  пататника чрез приплъзване и пак във фурната. Печете пак на долен реотан докато и другата кора се зачерви.

7 коментара:

  1. Мнооого е апетитен,Танче,направо предчувствам как вкусно ухае!
    Получил ти се е страхотен!Хубава есен и уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Как се радвам да видя рецепта за автентичен родопски пататник! Браво,Ттаничка, страхотен е! Със сигурност ще се възползвам от рецептата, благодаря, че я сподели.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда страхотно! Никога не съм приготвяла, а толкова много обичам. Мисля, че ще се пробвам скоро по твоята рецепта. :)
    Поздрави и хубавав вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. С домашни кори не съм пробвала, но със сигурност следващият път ще е такъв! Толкова вкусно изглежда, че бих замесила още сега един. Страхотна си! Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Таня, пататникът изглежда много вкусно!
    В Родопите съм хапвала и много ми харесва.
    Поздрави и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Танче, ако знаеш от кога се каня да направя такъв пататник. Най-хубавия, който съм яла беше в Триград и оттогава ми е в ума. Сега ме подсети и ще намеря време да го вмъкна в менюто. Благодаря ти за рецептата!.

    ОтговорИзтриване
  7. Момичета, много ви благодаря за милите думи. Радвам се, че ви харесва, още веднъж благодаря.
    Прекрасен ден ви желая!

    ОтговорИзтриване