понеделник, 10 март 2014 г.

Фантазии с тиква: Крем сладкиш с тиква








            В последно време ми се случиха много лощи неща, които изпиха изцяло оптимизма  и вдъхновението ми. Нямам желание  за готвене, снимане или писане. Казвам си, че няма да е все така и се опитвам да се изправя и да продължа напред, каквото и да ми коства. Пък и всяко нещо се случва по дадена причина и знам, че след лошото винаги идва хубаво.
         Бях започнала с публикациите на тема тиква, а този сладкиш може би месец отлежава в папката за публикуване. Източник на рецептата е кулинарното списание " Кулинарен журнал".




                1 кг тиква
           50 г краве масло
           1 ч.ч. сладкарска сметана
           3 яйца
           150 г захар
           1 с.л. брашно
           1 ч.л. канела
           1 щипка индийско орехче
           1 ванилия
           1 к.ч. орехи




              По рецепта беше дадено тиквата да се опече, но аз първо я сварих, а след това я отцедих добре. Така че вие може да избирате как да процедирате. 
           След като сте подготвили тиквата, добавете към нея размекнатото масло и я пюрирайте. Добавете сметаната и пак разбъркайте с пасатора или миксера. Отделете белтъците от жълтъците и разбийте жълтъците със захарта и брашното на гъст крем. Добавете ги към тиквената смес. Следват подправките и орехите, а накрая сложете и разбитите на сняг белтъци. Внимателно размесете с помощта на шпатула и изсипете в намаслена тава. Печете на 180*С в предварително загрята фурна. Може да го поръсите с пудра захар или да полеете с мед, както направих аз. 


6 коментара:

  1. Таничка, точно така, всяко нещо си има причина. Бъди сигурна, че скоро слънчо ще огрее щедро душата ти, обещавам. :)
    А сладкишът е страхотен, определено тиквата добре се е разположила в него. :)
    Поздрави сърдечни с пожелание за повече усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Танче, често трудните моменти са придружени от усещане за безсилие, апатия и безпомощност. Но огънчето някъде дълбоко е скрито и то дава сила да се изправим. Точно като теб с тази вкусна публикация! Стискам ти палци да упорстваш и да знаеш, че присъствието ти тук винаги се отбелязва :)
    Сърдечни поздрави и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Всяка буря е ново начало... Не знам точно какви неща са ти се случили, но дано вече всичко е ок и усмивките, настроението, вдъхновението и щастливите моменти да заемат централно място в живота ти. Поредната фантазия с тиква ни поднасяш днес, Таничка! Много вкусна и красива публикация! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз силно вярвам, че всичко се случва, защото така е трябвало и че позитивното ще излезе наяве рано или късно! Пожелавам ти при теб това да се случи съвсем скоро и да бъде последвано от един слънчев, усмихнат и успешен период! Порекрасен тиквен десерт си приготвила, Танче!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Гери,
    Албенче,
    Кате,
    Алекс,
    искрено ви благодаря. Радвам се, че ви има, накарахте ме да се почувствам добре и щастлива. Отново искрено ви благодаря. Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  6. Танче, пожелавам ти да няма повече тъмна серия! Нека здраве и хармония да има у дома!
    Много обичам всякакви тиквени изпълнения и това определено ми звучи вкусно! Ще влезе в списъка за пробване, даже може да е скоро, че точно съседката ми даде едно тикве а ла хокайдо :)
    Горе главата! Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване