петък, 11 април 2014 г.

Витлеемски хляб







         Може да го срещнете и като Ватикански кекс, с малко разлика в рецептата. Не знам коя е оригиналната рецепта и наименование, но на мен заедно с кваса ми беше дадено и листче с инструкции за приготвяне. Там хляба беше наречен Витлеемски и затова и аз така го публикувам. В рецептата пише, че се използват стафиди, но поради липса на такива, сложих сушени кайсии.
        Беше ми много интересно да го приготвям цяла седмица, а пък и на нашата улица беше хит и събота и неделя от всякъде ухаеше на прясно изпечен хляб. Поверието е, че хляба трябва да се изпече веднъж в живота и носи щастие и късмет на цялата къща. А и вкуса си заслужава, не остана и трошица.



                 Пригответе си стъклен или пластмасов съд с капак.
             В понеделник сложете в съда 250 гр. захар.
             Във вторник- 250 мл. прясно мляко.
             Сряда- 250 гр. брашно.
             Четвъртък разбъркайте сместа с дървена лъжица.
             В петък разделете кваса на четири равни части. Три от тях раздайте на ваши близки и приятели, а четвъртата част си оставете в съда.
             В събота към вашата част добавете;

                         250 гр. брашно
                         1/2 ч.л сода, предварително погасена с малко оцет
                         1/2 ч.л бакплувер
                         3 яйца
                         1 ванилия
                         250 гр. олио
                         1/2 ч.л канела
                         150 гр. стафиди
                         100 гр. натурален шоколад (нарязан)
                         1 шепа нарязани орехи




                 Разбийте яйцата, добавете олиото и содата. След това сложете стафидите, орехите, ванилията, шоколада и канелата. Разбъркайте и добавете тази смес към кваса. Смесете бакплувера с брашното и изсипете към сместа. Бъркайте само с дървена лъжица. 
             Изсипете тестото в продълговата форма за кекс, която предварително сте покрили с намазнена хартия за печене. Печете на 170*С в предварително загрята фурна до суха клечка. По време на печенето може да покриете с фолио, ако хляба се зачерви прекалено много.


              

30 коментара:

  1. Да, правих и аз този хляб преди месец :) Интересното е, че се разпространява по този начин, но под различни имена в много страни. Срещала съм го и по разноезични блогове. Всичко това показва, че хората с радост споделят помежду си едно от най-важните неща - хляба! И то в сладък вариант :) Има нещо много хубаво в тази верига - получаваш и предаваш пожелание за здраве и късмет! Иначе от практична гледна точка - това си е вид квас, с който се е замесвало един път седмично тестото. И са си давали помежду си хората, че хляб винаги трябва да има, та и повече от един път се е завъртало колелото :) Но колкото повече, толкова повече :)
    Наистина е станал много добър твоят хляб, Танче! Пожелавам ви много здраве и много радост на всички у вас! Усмихнат и вкусен ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Албенче. Благодаря ти за пожеланията, да ви се връщат стократно. Прегръдки!

      Изтриване
  2. Танче, тъкмо щях да помисля да не сте си разменили с Йоли квас, защото и тя беше писала нещо подобно.
    Страхотно изглежда! Никога не съм опитвала, но определно трябва да поправя този пропуск. :)
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, опитай, много е забавно, а и резултата си заслужава определено. Поздрави!

      Изтриване
  3. Много интересно! Историята и хлябът, много хубав е станал! На здраве да е! Честит Лазаровден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна история, Танче! :) Ако се спази този обичай, със сигурност ще има някаква магия във вкуса! Във всеки случай, резултатът изглежда много вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Така е Танче, беше много вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, утре ще имам квас за раздаване от София съм, който има желание може да ми пише kris4e@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  7. Тази вечер го изпекох. Но много трудно намерих на кого да раздам кваса. А го взех с такова желание и си мислех, че всички като мен ще искат да го направят. Дано да е за добро!

    ОтговорИзтриване
  8. След като е толкова вкусен, защо не може да се приготвя често?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Поверието за приготвянето на този хляб гласи, че той се приготвя само веднъж в живота и носи здраве и щастие на цялото семейство. Поне аз така съм чела и на листа с инструкциите, който получих заедно с кваса, така пишеше. Поздрави!

      Изтриване
  9. Здравейте!Днес е сряда и ми дадоха закваската.Не знам кога да започна добавянето на продуктите.Останах с впечатление ,че трябва задължително да е в понеделник.Дали закваската ще се развали ако я държа 4 дена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Сабина. Добавянето на продуктите наистина започва в понеделник. Според мен ако я държиш на стайна Т няма да има проблем. Виж тази статия.http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3951699
      Надявам се да съм била полезна. Успех и прекрасни празници ти желая!

      Изтриване
    2. Таня, благодаря ти за бързия отговор!Много искам всичко да е както трябва затова се чудех как да постъпя.
      Желая на всички весели празници!Бъдете здрави и щастливи!

      Изтриване
  10. Ako niama na koko da go razdam

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Ще ти кажа какво аз бих направила в този случай- от едната част от кваса бих направила хляба, а от частта, която остава бих опекла нещо друго. Все пак това е все едно да сложиш мая в тестото. Успех и весели майски празници.

      Изтриване
  11. Може ли да започна с добавянето на съставките от вторник.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Хубаво е да се започне в понеделник. Малко по нагоре в коментарите съм дала линк с повече информация. Успех и прекрасен ден!

      Изтриване
  12. Zdraveite :) i az sum gotova s moq kvas, koito ima jelanie imam 3 porcii za razdavane :)

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте! Аз съм от Пловдив и скоро разбрах за този хляб. Имам страхотно желание да направя хляба, но нямам представа от къде да си намеря квас. Някакви предложения?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може сами да започнете от днес ( задължително е да е в понеделник) да прибавяте продукти и така сами да си направите квас, който след това да раздадете. Все пак не мисля, че има нещо лошо в това човек сам да си направи квас, нали рецептата все от някъде е тръгнала. Поне аз бих постъпила по този начин, ако като вас не мога да си намеря квас, а искам да направя хляба. За мен по важно е посланието, което носи и желанието, което си пожелава човека, който ще го пече. Дано да съм ви била полезна. Хубав ден!

      Изтриване
    2. Здравейте,аз днес започвам да правя хляба и в петък 23.05.2014 г.имам за раздаване квас,който има желание да пише за подробности тук.

      Изтриване
    3. Забравих да кажа,че съм от Пловдив.

      Изтриване
  14. Аз също имам за раздаване, от Пловдив съм!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте на всички,а може ли да се приготви по-вече от един път,сега го приготвям,но не съм сигурна,че преди десетина година не съм го правила.

    ОтговорИзтриване
  16. Аз пък се оказа че съм го правила преди години и не знаех, че се прави само веднъж, не ме предупредиха, после видях, че пише в рецептата, както и се оказа че никой не го иска, предлагах на сто човека, какво да правя сега с останалите 3 части не знам...?!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, Веси, това си е квас. Използвай го за направата на питки или кифлички или пък домашен хляб с билки. Хубав ден!

      Изтриване