петък, 2 декември 2016 г.

Магическа шоколадова торта








        Отдавна го бях набелязала, но щом го намерих и в шоколадов вариант, решението бе взето мигновенно. Обичам кремести сладкиши, а още повече пък и такива, които се приготвят лесно.


източник: M's Bakery M
600 мл прясно мляко
120 гр. масло 
1ч.ч брашно
45гр. какао( 1 п.)
4 яйца
1 3/4 ч.ч пудра захар
2 супени лъжици силно кафе
1 есенция ванилия на Др. Йоткер 
няколко капки лимонов сок


              Разтопете маслото и оставете да се охлади. Млякото също загрейте леко и оставете на страна. Важно е млякото и маслото да са хладки. В отделен съд смесете брашното и какаото.
          Отделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците с няколко капки лимонов сок на сняг. Жълтъците разбийте със захарта на крем. Към тях добавете маслото, ванилията и кафето. Разбъркайте до хомогенна смес.
          Към жълтъчната смес добавете пресятото брашно смесено с какаото и след това добавете прясното мляко. Накрая много внимателно сложете белтъците, като  разбърквате леко с шпатула от центъра към върха. 
          Намажете с масло правоъгълна тавичка и излейте тестото. Печете в предварително загрята на 160*С фурна за около 50-60 мин. При разклащане трябва да има леко желеобразна текстура. Оставете да се охлади напълно и поръсете с пудра захар или какао. Може да гарнирате и с пресни плодове.
              

2 коментара: