понеделник, 14 януари 2013 г.

Новогодишна торта



                  

               


       

        Публикувам я днес, защото както знаете исках първата публикация да бъде за рожденият ден на Ивайло. Тортата  не е много трудоемка, а вкуса и си заслужава  отделеното време.Първоначалната ми идея беше да бъде само с крем, но количеството, което бях предвидила не ми стигна. Нямах време да правя друг крем и да го чакам да изстине, пък и вече първият блат го бях наложила.И така тичах до магазина за сметана и попълних празнините.То пък взе, че се получи великолепно.Задължително тортата трябва да престои поне 24 часа, за да омекнат блатовете. Но стига съм се обяснявала, ето и рецептата.




      Първо направете крема, за да може да изстине.

За крема:
     
     1л. Прясно мляко
     2 ½ п. Пудинг с вкус на сметана( на д-р Йоткер)
     8с.л захар
    50гр.масло
     
      Пудинга се сварява по указанието на опаковката и след това се прибавя маслото.Оставяте го настрани да изстива, като от време на време го разбърквате, за да не хване коричка.Сега да се заемем с  блатовете.

За блатовете:

    2 яйца
    75гр. Масло
    1ч.ч захар
    3с.л мед
    100гр. Натурален шоколад
    1к.л канела
    1ч.л инстантно кафе
    1ч.л сода бикарбонат
    Брашно за меко тесто

      Всички продукти без брашното се слагат в подходящ съд на котлона и се бърка до пълното разтваряне на захарта. След това се отдръпва и се слага брашното (на мен ми пое около 3ч.ч). Замесва се меко тесто, което се оставя да се охлади.След това се разделя на три равни части, всяка от които се разточва върху набрашнена повърхност на кръг. Прехвърляте платките върху хартия за печене и ги изпичате на 200*С.След като се изпекът махате хартията.Блатовете стават твърди и много лесно се чупят.Това не трябва да ви притеснява, защото след като престои тортата, те омекват.
След като всичко е готово разбивате около 600мл. Сладкарска сметана с малко захар.
      Време е да сглобим тортата. Върху подходящ поднос слагате един блат и върху него половината от крема, като се стремите  краищата на блатовете да останат свободни.С помоща на пош в края на платката правите розички.След това поставяте вторият блат и  процедирате по същият начин.Слагате и третият блат, като върху него правите само розички със сметана, или може да украсите както вие желаете.



      Снимка на парче от тортата в разрез нямам, защото не успях да я снимам, но ви уверявам, че се получи много ефектна, защото посредата крема е с жълт цвят, а сметаната  бяла.Надявам се да ви хареса и да ви е сладко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар