250 гр. маскарпоне ( използвах на Lidl)
1 ч.ч пълномаслен кокос
100 гр. бял шоколад
пудра захар на вкус
допълнително кокос за овалване
Разбърквате маскарпонето и към него добавяте разтопения на водна баня бял шоколад. Разбърквате до еднородност и прибавяте кокосовите стърготини и пудра захар на вкус. Отново разбърквате и оставяте сместа за около 2 часа в хладилника да стегне. След това от нея оформяте малки топчета, които овалвате в кокос. Връщате в хладилника до поднасяне.
Хайде пак на цеденото мляко, ама какво да се прави, лято е ( малко капризно, ама свикнахме му) и все повече нямам време за засукани рецепти и правене на снимки.
Децата много харесват такъв тип десерти, а баткото дори си го замразява и си го хапва на мястото на сладолед.
цедено кисело мляко
сладко от боровинки
бисквити
3-4 сусамки
Разбъркайте млякото и добавете сладкото от боровинки. Натрошете бисквитите и покрийте с тях дъното на чашите, в които ще сервирате. След това разпределете плодовата смес и поръсете с натрошените сусамки. Охладете за няколко часа в хладилник.
Лятото консумираме по малко хляб и винаги ми остава. Жал ми е да го хвърлям, затова го оползотворявам в такава баница, която децата обожават. Търпи импровизации, може да добавите колбас или зеленчуци по избор. Пробвала съм и двата варианта, но този най ни харесва.
4 яйца
4 с.л разтопено масло
700 мл. прясно мляко
сол на вкус
сирене
5-6 с.л олио
филийки сух хляб
Почистете филийките сух хляб от кората. Наредете един ред от тях в намаслена тавичка. Поръсете ги обилно с настъргано сирене, така че да се покрият. Поръсете с 5-6 с.л олио и отгоре сложете още един ред от филийките.
Разбийте яйцата с разтопеното масло и прясното мляко. Прибавете сол на вкус. Залейте хляба и опечете баницата в предварително загрята умерена фурна. Ако желаете може да поръсите с настърган кашкавал и шарена сол.
цедено кисело мляко
течен шоколад
пудра захар
Млякото и шоколада трябва да бъдат на стайна температура, за да може по лесно да се работи. Подсладете цеденото мляко с малко пудра захар, като имате предвид, че и шоколада е сладък и ако го подсладите прекалено много ще се загуби интересната нотка, която внася млякото. Ако не обичате и много сладко, може да пропуснете подслаждането. Сложете шоколада в един пош, а млякото в друг и редувайте двете смеси. Ако желаете, може да ги разбъркате предварително и да насипете в чашки. Украсете пожелание и охладете в хладилник.
След като миналата година направих шоколадов сладкиш с тиквички, който се превърна в наш фаворит сега дойде време и на нешоколадовата версия. Мога само да кажа, че стана изключително вкусен и ароматен кейк, който се повтори още след два дена.
3 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч олио
2 ч.ч брашно
1 ч.л бакплувер
1 к.л сода бикарбонат
1 ванилия
1/2 ч.л канела
1/3 ч.ч смлени ядки ( бадеми, лешници и орехи)
2 с.л мед
1 1/1 ч.ч настъргани тиквички
Смлените ядки смесете с меда и оставете на страна. Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и постепенно добавете олиото. Смесете брашното с бакплувера и содата бикарбонат. Добавете ги на части към яйчната смес. След това сложете ванилията, канелата и меда с ядките. Разбъркайте леко и добавете тиквичките. Хомогенизирайте сместа и я изсипете в тавичка с размери 20 см в диаметър, като предварително сте я покрили с хартия за печене. Пъхнете в предварително загрята на 180*С фурна. Поръсете с пудра захар.
Не са здравословни, но пък за сметка на това са бързи и много вкусни. Отдавна си ги бях харесала, но никога в къщи не остава течен шоколад, освен ако не го скрия.
източник: тук
300 гр. течен шоколад
3 яйца
10 с.л брашно
Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура. Разбиват се с миксер яйцата, след това се добавят течния шоколад и брашното. Хомогенизира се и тестото се изсипва във формички за мъфини, покрити предварително с хартиени кошнички или в силиконови такива. Пекат се на 180*С в предварително затоплена фурна. След като изстинат може да ги гарнирате с ядки, топинг или сметана.
Няма въобще да го хваля. Само ще кажа, че се пристрастих ме към този сладкиш.
за блата:
90гр. натурел шоколад
90гр. масло
3/4 ч.ч пудра захар
1 яйце
2 с.л какао
1 ч.ч брашно
за кокосовия пълнеж:
200 гр. пълномаслен кокос
400 гр. подсладено кондензирано мляко
2 яйца
За основата шоколада се разтопява на водна баня. Захарта и маслото ( на стайна Т) се разбиват до получаването на гладък крем. Постепенно се добавя стопения шоколад и яйцето. Всичко се разбърква добре. Добавят се какаото и брашното и всичко се разбърква до еднородна смес. Тавичка с размери около 20 см. в диаметър се покрива с хартия за печене и се намазва с масло. Тестото се изсипва и се заглажда ( получава се гъсто тесто). Тавата се слага в предварително загрята на 180*С фурна и се пече докато сместа се стегне леко ( отгоре да хване лека коричка).
За пълнежа се смесват млякото, кокоса и яйцата. Разбъркват се до еднородност и се изсипват върху леко запеченият шоколадов блат. Връща се във фурната до пълното стягане на крема. След като е готов се оставя да се охлади напълно.