събота, 11 ноември 2017 г.

Бонбони с извара












източник: тук
450гр. безсолна извара
1/2 п. масло
250 гр. бисквити
пудра захар на вкус
1 ванилия
орехи и кокос за овалване




          Смесете изварата с мекото масло и разбъркайте. Добавете натрошените на ситно бисквити и ванилията.Аз използвах бисквити с аромат на лимон и се получиха много свежи бонбонки. След това сложете и пудра захар на вкус. Разбъркайте добре и оставете сместа за 30 мин. в хладилник. След това оформете топчета, които оваляйте в кокос и смлени орехи.

неделя, 28 май 2017 г.

Екзотичен крем с лимец












1л. прясно мляко
2 п. пудинг Ванилия (аз използвах лидълски)
2 яйца
10 с.л захар
200мл. сладкарска сметана
100 гр. сварен лимец
50гр. червени боровинки
50гр. кокос на кубчета
50 гр. сушен ананас
крокан за поръсване



          Сложете 800мл. прясно мляко на котлона да заври, заедно със захарта.
          Разбийте яйцата добре и на тънка струйка добавете остатъка от млякото. Накрая сложете и пудинга. Разбъркайте до получаване на гладка смес.
          Изсипете ваниловата смес към млякото , като бъркате постоянно. Варете до сгъстяване на крема. Отдръпнете от огъня и оставете да изстине добре.


          Разбийте сметаната до меки върхове. Внимателно я добавете към крема, като разбърквате леко с щпатула. Накрая добавете свареният и отцеден лимец, боровинките, кокоса и ананаса. Поставете в купички или чашки и украсете пожелание. Поръсете с крокан.



понеделник, 22 май 2017 г.

Сладкиш " Шпаньол"






            Поредната ретро рецепта, която изрових от много скъп тефтер, останал ми като спомен от човек, когото много обичах. Няма нищо ново, изненадващо в продуктите или начина на приготвяне, но пък вкуса е уникален, защото носи много мили спомени. Насладете му се и вие.






                  1ч.ч прясно мляко
            1ч.ч. захар
            1п. масло(125гр.)
            6 с.л какао
            3яйца
            1ч.ч. брашно
            1п. бакплувер







             В подходящ съд сложете млякото, какаото, захарта и маслото. Поставете на котлона и варете на слаб огън при непрекъснато бъркане. След като леко се сгъсти, отстранете и оставете да изстине. От тази смес отделете 1/2ч.ч, с която ще залеете готовия сладкиш.



            Разбийте с миксер яйцата и добавете изстиналата шоколадова смес. След това сложете брашното и бакплувера, смесени предварително. Разбъркайте и изсипете в застлана с хартия форма или малка правоъгълна тавичка ( 25x15). Печете на 180* в предварително загрята фурна.
         След като сладкища изстине го залейте с отделената шоколадова смес.


    

неделя, 14 май 2017 г.

Питки без яйца







          Поредната рецепта от старите тефтери. Привлече вниманието ми начина на правене и бързо, бързо ги спретнах, а това, че продуктите се намират във всяка кухня е още едни преоритет на тази рецепта. В никакъв случай не пропускайте да намажете питките, точно тази смес придава страхотен вкус. Имах чувството, че съм дете и си чупя хляб, който току що са докарали в магазина още топъл, топъл.






1 коф. кисело мляко
1ч.ч натрошено сирене
1/2 ч.ч олио
1ч.л сода бикарбонат
1ч.л сол
около 700 гр. брашно




1ч.ч разстопено масло
3с.л брашно
щипка сол



          Содата, солта и киселото мляко се разбиват и към тях се добавя брашното. Измезсете до получаване на твърдо тесто. Оставете го да постои 30 мин. Изсипете олиото в  широка паничка. С намазнени ръце вземете топче от тестото, разстелете като кърпичка с помощта на олиото и в средата сложете от натрошеното сирене. Завийте като сърмичка и поставете в тава покрита с хартия за печене. От тази смес се получават 8-9 питки.
         Разстопеното масло смесете с брашното и щипка сол и разбъркайте до получаване на кашичка. Сложете от тази смес върху всяко топче, като го намажете добре. Печете на 180* в предварително загрята фурна.

сряда, 10 май 2017 г.

Див ориз с гъби и спанак





              Никога до сега не бях пробвала див ориз, но в малкия град различните храни трудно се намират. Да, в он- лайн магазините има всичко, но пък друга си е тръпката от реалното пазаруване. Ако и вие като мен, не сте пробвали, не се чудете, вкусът си заслужава. Дано и моето предложение ви допадне.

 





1 ч.ч див ориз
1 морков
1/2 глава кромид лук
3-4 с.л олио
сол и черен пипер на вкус
3 ч.ч вода

         В малка тавичка загрейте олиото и запържете леко нарязаните на ситно лук и моркови.След това добавете почистеният и измит ориз. След като стане леко прозрачен добавете водата и подправете на вкус. Сложете ориза в предварително загрята на 200* фурна и печете до готвност. Извадете тавата и задушете ориза с алуминиево фолио или друга тава. 

200гр. гъби печурки
150 гр. спанак
1 скилидка чесън
чубрица и сол на вкус
2-3 с.л олио
магданоз за поръсване

           Загрейте олиото в тиган. Изсипете предварително измитите и нарязани гъби. Задушете ги на слаб огън до омекване. След това добавете нарязаните на ситно чесън и спанак, който предварително сте измили. Гответе още 2-3 мин, добавете подправките и отместете от огъня. Сервирайте като в чиния сложите канапе от ориз, а върху него сложете няколко лъжици гъби.

неделя, 7 май 2017 г.

Карамелена бисквитена торта









за крема:
500мл. сладкарска сметана
375гр. крем сирене
карамелен топинг
пудра захар на вкус
2 ванилии

за карамеления сос:
200мл. сметана (предварително затоплена)
200гр. захар
щипка сол
100 гр. масло

4 пакета бисквити Petit Beurre



           Започваме с карамеления сос. В тенджера сложете половината захар и я поставете на котлона. Изчакайте захарта да се разстопи и на части добавяйте останалата захар. Разбърквайте внимателно. Внимавайте захарта да не прегори. Отдръпнете от огъня и добавете затоплената сметана. Бъдете предпазливи, защото в този момент сместа ще пръска, да не ви изгори. Върнете тенджерата на котлона, добавете маслото, щипка сол и бъркайте до получаване на гъст сос.  Отдръпнете и оставете сместа да изстине.




          За крема разбийте сметаната, добавете ванилията и крем сиренето. След това сложете карамеления сос, като предварително отделите малко за покриване на тортата. Соса трябва да е студен, защото рискувате сметаната да се втечни. Разбивате всичко с миксер. Тъй като соса е сладък, накрая добавете пудра захар на вкус.
          В подходящ съд нареждате бисквити и покривате с крем. Така процедирате до свършване на продуктите. Отгоре намазвате с крем и поливате с отделения карамел.  Слагате тортата в хладилника за 24 часа.

неделя, 30 април 2017 г.

Фунийки






            Когато времето навън е лошо, а са се заредили няколко почивни дни, какво друго ни остава освен да поглезим и малки и големи с едни вкусни сладки, напомнящи ни детските години и носещи толкова много приятни спомени. Мисля, че и с вас е така.





5 яйца
1 ч.ч кисело мляко
1 1/2 ч.ч захар
1 ч.ч олио
1 п. бакплувер
1 п. ванилия
1 к.л сода бикарбонат
около 1 кг. брашно


           От изброените продукти се замесва меко, нелепкащо тесто. Разделете го на топки. Разточете топката тесто на правоъгълна кора, от която с помощта на нож изрежете ленти около 1 см.  Ивиците се навиват на форми за фунийки, като трябва леко да се застъпват. Готовите сладки се нареждат в тава покрита с хартия за печене и се пекат на 200* до леко порозовяване.




1 л прясно мляко
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 /2 ч.ч брашно
2 пакетчета ванилия

            Яйцата за крема се разбиват със захарта. Прибавете  малко от брашното и 1 ½ ч.ч. от прясното мляко. Останалото прясно мляко  сложете на котлона да заври и тогава към него прибавете яйчената  смес. Варете  до сгъстяване. Махнете от котлона и добавете ванилията. С помощта на шприц напълнете фунийките с крема. Оставете да омекнат до следващия ден.




понеделник, 17 април 2017 г.

Пухкави сладки с извара








               Честито Възкресение Христово
           Нека има мир и добрина в сърцата ни.

                  Тази година отново не се престраших да направя козунаци, но пък за сметка на това правих други запланувани неща, и днес ви представям едни пухкави и ароматни сладки, които още топли изчезват бързо.



източник: тук
4 яйца
500 гр безсолна извара
щипка сол
10 с.л захар
2 п. ванилия
1 п. бакплувер
2 ч.ч брашно
2 с.л прясно мляко
захар за поръсване
настъргана лимонова кора


       Разбийте яйцата със захарта, солта и ванилията. Добавете изварата и лимоновата кора. Разбъркайте и добавете брашното, което предварително сте смесили с бакплувера. Замесете меко и лепкаво тесто. С мокри ръце оформете топчета, които наредете в тава покрита с хартия за печене.



          Пъхнете във фурната ( предварително загрята на 200*) и печете до леко порозовяване. 




        Извадете тавата и намажете всяка сладка с помощта на четка с прясно мляко. Наръсете със захар и върнете за кратко във фурната- до получаване на златисто кафяв цвят.


събота, 8 април 2017 г.

Салата с моркови, яйца и зелен лук










400 грама извара
3 моркова
3 с.л заквасена сметана
1 връзки зелен лук
2 яйца
сол  на вкус
1 скилидка чесън 

копър на вкус




       Сварете твърдо яйцата, обелете ги и настържете. Морковите  рендосайте на ситно, а зеленият лук нарежете. Намачкайте изварата с вилица, добавете морковите и заквасената сметана. Разбъркайте и сложете яйцата, копъра. нарязания на ситно чесън и половината от зеления лук. Овкусете със солта. Сервирайте салатата поръсена с останалия лук.

вторник, 4 април 2017 г.

Две праскови посях и...





             След като гледах един клип, в който оцветяваха прасковките със сок от морков и цвекло, реших, че е дошло време и аз да направя от тези малки(големи) сладурчета. Отворих старите тефтери останали ми от леля и мама и там рецептата изглеждаше лесна. Нали знаете как едно време в тефтерите на повечето рецепти им се пишеха само продуктите, без начина на приготвяне.Та и тази рецепта беше такава. Не пуснах чичко гугъл, все пак имах някаква основа, пък и бях решила, че няма как да не се получат. Да, те се получиха, но много големи. С всяка тава намалях размера на топчета, докато стигна до желаната големина. А имах вече цял куп големи половинки, които трябваше да ядем с дни. И така освен с прасковки се облажихме и с една тортичка, която и да бях планирала, нямаше да направя скоро.






2 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.ч. олио
1ч.ч кисело мляко
1 ч.л. амонячна сода
1/2 ч.л. сода бикарбонат
около един кг. брашно

шипков мармалад за слепване
сок от цвекло
сок от морков
захар за овалване 



     От брашното, яйцата, захарта, олиото и киселото мляко, в което са разтворени двете соди,  омесете меко тесто. От него оформете малки топки( колкото орех), които наредте в тава постлана с хартия за печене. Пъхнете тавата в предварително загрята на 200* фурна. Печете до леко порозовяване. Извадете и оставете сладките да изстинат.



     След това ги слепете с шипков мармалад и потопете от едната страна в сока от моркови, а другата- в сока от цвекло. Оваляйте в кристална захар и наредете върху поднос.




            Бърза торта със сладки и  шоколадов крем

 

      около 20 броя сладки
      1 литър прясно мляко
      2 яйца
      2 п. пудинг шоколад
      4 с.л захар




           Загрейте 800мл. от  млякото до кипване. В отделна купа разбийте яйцата, добавете останалото мляко и след това пудинга. Разбъркайте до получаване на гладка каша. Изсипете я в горещото мляко на тънка струйка, като непреставате да бъркате до сгъстяване. Отстранете и оставете за около 30мин. да поизстине. 
          Покрийте правоъгълна форма за кекс със стреч фолио. Сложете малко крем на дъното. Върху него наредете сладките една до друга, като ги нареждате с дъното нагоре. Притеснете.  Пак покрийте с крем и наредете още един ред сладки. Завършете с малко крем, завийте фолиото и притеснете с нещо тежко отгоре ( аз използвах малка дъска за рязане). Оставете тортата да се охлади и сложете в хладилника за едно денонощие. Обърнете върху поднос и махнете фолиото. Поръсете с какао.



   

понеделник, 3 април 2017 г.

Великденски бисквити с моркови, лимец и ядки







          Представям ви едни страхотни бисквити, които ще бъдат идеално допълнение към великденската ви трапеза. Ухаят невероятно, мекички и топящи се в устата и свършват за отрицателно време.





2 ч.ч брашно от лимец
1 ч.л канела
1/2 ч.л. смлян джинджифил
1/2 ч.л. индийско орехче
1ч.ч захар
1/2 ч.ч едросчукани орехи
1/2 ч.ч смлени бадеми
1 п. бакплувер
2 яйца
1/2 ч.ч. олио
1 1/ 2 ч.ч. ситно настъргани моркови



         В купа смесете брашното, подправките, захарта, ядките и бакплувера. Разбъркайте. В друг съд разбийте яйцата заедно с олиото. Към тях добавете и настърганите моркови. Смесете сухата и мокра част и разбъркайте добре. Оставете тестото да почине 15 мин.




През това време загрейте фурната на 200*. Постелете тава с хартия за печене. С помощта на чаена лъжица оформете купчинки от тестото върху хартията. Пъхнете във фурната и печете до леко порозовяване на краищата. Извадете и оставете сладките леко да се охладят и след това внимателно преместете върху решетка.

сряда, 29 март 2017 г.

Herle Çorbası ( Супа с булгур и пиле)







           Обичам булгур и много често го заменям вместо ориз. За мен придава на ястието малко по екзотичен вкус. Тази рецепта видях в едни чуждоезичен блог и много ми хареса. Пробвах я веднага и от тогава тази манджа е редовно правена у нас.



източник: тук
1 предварително сварено пилешко бутче
1 глава лук
1 морков
2 ч.ч ситен булгур
1/2 ч.ч доматено пюре
2 с.л лютеница
3-4 малки картофчета
сол на вкус
4-5 с.л олио


       Обезкостете бутчето и нарежете месото на ситно. Нарежете лука и настържете на ситно моркова. Булгура измийте под течаща вода и оставет настрани. Обелете картофите и ги нарежете на половинки.
        В тенджера сложете олиото и запържете лука и морковите.  След това добавете доматите и лютеницата. Следва пилето и булгура. Запържете леко и добавете вода, която да покрива един пръст  булгура. Намалете котлона на средна температура и варете до готовност, като разбърквате често, за да не загори. Извадете картофите и ги намачкйте на пюре. Върнете ги в манджата и варете още 5-6 мин.

четвъртък, 23 март 2017 г.

Баница със спанак и сирене







               Пухкава и ароматна пролетна баница, която горещо ви препоръчвам.






1 п. кори
0,500 гр. спанак
150 гр. сирене
2-3 с.л олио

4 яйца
3с.л олио
1ч.ч прясно мляко
щипка сол
1 ч.ч брашно
1п. бакплувер



        Почистете и измийте спанака. Нарежете го на ситно и го задушете в 2-3 с.л олио. След като омекне, отместете от котлона и оставете да изстине. След това добавете сиренето и разбъркайте.
       Отделно разбийте яйцата с миксер. Добавте олиото и прясното мляко. След това сложете брашното, което предварително сте смесили с бакплувера. Накрая изсипете спанака и разбъркайте.



      Вземете две кори. Намажете горната със сместа и завийте на руло. Поставете рулото в намаслена тава, като започнете от виншния край. Така процедирайте до изчерпване на продуктите. Оставете 1-2 с.л от сместа и намажете баницата отгоре. Печете в предварително загрята фурна на 180*.

събота, 18 март 2017 г.

Сиропиран сладкиш с шоколадов крем









за блата:

6 яйца
125гр. масло
2ч.ч. брашно
1ч.ч. захар
2 ванилии

за сиропа:

1 1/2ч.ч захар
лимонов сок
1к.л канела
2ч.ч вода

за крема:

400мл. прясно мляко
4 с.л нишесте
7 с.л захар
75гр. краве масло 
3 с.л какао

за поръсване:
1ч.ч шоколадови пръчици



Приготвяне на блата:
       Поставете всички продукти в купа и разбийте с миксер до еднородна смес. Изсипете в предварително намаслена и набрашнена  правоъгълна форма за кекс с размери 30x 18. Печете в предварително загрята на 200* фурна до готовност

Приготвяне на сиропа: 
       Кипвате 2ч.ч вода и добавяте захарта.След като захарта се разтвори дърпате от огъня и добавяте няколко капки лимонов сок и канелата.

Приготвяне на крема:
       В млякото се разбърква нишестето, добавя се захарта и какаото и се слага на бавен огън до сгъстяване. След това се добавя и маслото.

Сглобяване: 
      Изпечения блат заливате със сиропа и оставяте определено време да поеме.След като вече е сиропиран, заливате сладкиша с крема и го поръсвате с шоколадови пръчици.
  






събота, 25 февруари 2017 г.

Питки с овесени ядки и сирене









            Направо се топят в устата. Много мекички, вкусни, лесни и идеални за съботна или неделна закуска. Насладете им се.






1 п. финни овесени ядки ( 200гр.)
2 к.ч прясно мляко (студено)
1к.ч олио
2 ч.ч брашно
200 гр. сирене
1п. бакплувер
3 яйца
щипка сол




          В купа сложете овесените ядки, прясното мляко и олиото. Разбъркайте и оставете около 30 мин. да се накиснат ядките. Разбийте яйцата, сложете настърганото на едро ренде сирене и добавете щипка сол. Изсипете яйчната смес при ядките и разбъркайте. Накрая сложете брашното, смесено с бакплувера. Замесете, меко и лепкаво тесто.
         В чинийка сложете малко олио и с намазнени ръце оформете питки. Поставете в тава покрита с хартия за печене и поръсете със сусам. Печете на 200* до зачервяване. След като ги извадите покрийте за кратко с кърпа. От тази смес стават 10-11 питки.