Напоследък нямам никакво време да се отдам на любимото си занимание и да се насладя на вашите красоти. Влизам, разглеждам и само въздишам. Но не мога да не отбележа днешният ден, който е много специален за мен и моето семейство.
На първо място искам да пожелая на моето вече пораснало момче много здраве, упоритост, за да следва мечтите си и смелост- за да ги осъществи. ОБИЧАМ ТЕ БЕЗКРАЙНО, ИВЧО!
Честит Рожден Ден Кафе и шоколад. Днес се навършват две години, откакто плахо и с голямо притеснение пуснах първата си публикация . Никога няма да забравя тръпката, когато малко по късно видях и първият си коментар. Тези моменти не се забравят. Искам да благодаря на всички, които ме четат, минават през моето местенце и ми оказват доверие. Пожелавам ви да бъдете здрави, щастливи и нека новата година ви донесе само положителни емоции и късмет.
Шоколадова торта с шам фъстък
източник за блатовете:
petitfloura
за блатовете:
7 яйца
7 с.л захар
4 с.л с връх брашно
2 с.л какао
3 с.л инстантно кафе
1/3 ч.л бакплувер
за крема:
250 гр. маскарпоне
200 гр. бял шоколад
100 гр. шам фъстък
100 гр.заквасена сметана
пудра захар на вкус
за шоколадовия ганаш:
200 мл. сметана
130 гр. натурален шоколад
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват на сняг с
половината захар, а с другата половина - жълтъците на гъст крем, към
който се добавя и инстантното кафе. Двете смеси се обединяват с леко
бъркане с дървена лопатка. Лъжица по лъжица се добавят какаото и
пресятото брашно с бакпулвера. След всяка лъжица се бърка много
внимателно с лопатката, за да не спадне сместа.
Пече се във форма с диаметър 26 см на 180 градуса.
Като изстине, се разрязва на 3 с остър нож.
За крема разстопете 150 гр. бял шоколад на водна баня. Отделно разбъркайте маскарпонето и сметаната до хомогенност. Добавете разтопения шоколад. Разбъркайте и сложете начуканият на едро шам фъстък, нарязаният на ситно останал бял шоколад и подсладете леко с пудра захар.
Във форма с падащи стени поставете първия блат. Покрийте с готовия крем с шам фъстък, сложете вторият блат, намажете с крема с маскарпоне и накрая сложете третия блат. Оставете няколко часа да стегне. Сложете сметаната за ганаша да заври. Махнете от огъня и сложете начупения шоколад. Разбъркайте до разтопяването на шоколада и оставете в хладилника да стегне. С този крем намажете тортата и украсете пожелание.
Крема с шам фъстък е на Др Йоткер, който си купих от чужбина.