неделя, 25 декември 2016 г.

Честита Коледа





           

                                       

                                               Празнична бисквитена торта

               



източник: видео

бисквити (около 700гр.)
течен шоколад (400гр.)
прясно мляко




            Използвах форма с падащи стени с диаметър 18 см. Течния шоколад затоплих леко с малко прясно мляко и всяка бисквитка потапях в хладко подсладено мляко. Оставих в хладилника за една нощ и след това украсих с бита сметана.



събота, 17 декември 2016 г.

Меденеки с пълнеж




           Рецептата за тези невероятни меденки е на Bubolinkata. Изключително ароматни и топящи се в устата, а няма да казвам децата колко излапаха още топли ( и ако трябва да бъда честна не само те). Надали има някой, който може да устои на този аромат.



        Тъй като Буболинката много добре е описала рецептата и начина на приготвяне, реших направо да копирам нейната, за което се надявам да не се сърди.
източник: Bubolinkata
За тестото:
2 яйца
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. мед
1 ч.ч. кристална захар
2 ч.л. канела
1ч.л. сода 
брашно колкото поеме
за плънката:
100 гр масло
100 мл прясно мляко
100 мл кафе
1ч.ч. едро смлени орехи
30 мл ром или коняк
2 с.л. какао
кората от един портокал


           От продуктите за тестото замесвате средно меко тесто, така че да не лепне. Оформяте малки топчета, които нареждате в тави с разстояние помежду им.  Печете на 180*С при предварително загрята фурна. Оставете да изстинат и с помощта на малко остро ножче издълбайте максимално всяка меденка. Издълбаните трохи смесете със съставките за пълнежа. Разбъркайте много добре, до получаването на еднородна смес. С нея напълнете издълбаните меденки и слепете две по две. Оставете да постоят поне няколко часа.
        

четвъртък, 15 декември 2016 г.

Шоколадово- бананов кейк





           Обичам шоколадови десерти, шоколадови сладки,  изобщо обожавам шоколад и всичко приготвено с него. А в комбинация с банан се получава един превъзходен, ароматен и наситен на вкусове десерт. Който е опитвал, знае за какво говоря.



         2 яйца
         1/2 ч.ч олио
         1/2 ч.ч захар
         1/2 ч.ч кисело мляко
         3с.л какао
         1.ч.ч брашно
         1 п. бакплувер
         щипка сол
         щипка сода бикарбонат
         2 банана
         100 гр. натурален шоколад



              Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците със захарта на гъст крем. Постепенно добавете и олиото на тънка струйка. Смесете в купа брашното, какаото, бакплувера и содата бикарбонат. Разбъркайте и ги прибавете на порции към яйчната смес, като разбърквате с шаптула.Бананите намачкайте и към тях добавете киселото мляко.Разбийте с миксер и  прибавете  към тестото.
         Разстопете шоколада на  водна баня. Разбийте белтъцте с щипка сол на сняг. Добавете шоколада към белтъчния сняг. Внимателно прибавете белтъците към сместа, като разбърквате с шпатула. Готовата смес изсипете в покрита с хартия за печене форма с диаметър 22-24 см. Печете в педварително загрята фурна на 180* до суха клечка.
        Украсете по желание. Аз украсих с бита сметана.



неделя, 11 декември 2016 г.

Канелено- орехови топчета






            Горещо ви препоръчвам тези малки бижута. Моите хора са влюбени в тях- ароматни и топящи се в устата, а и продуктите, с които се правят са само три. Обичам такива рецепти.

 


източник: тук


           125гр. масло на стайна температура
           6 с.л с връх брашно
           2/3 ч.ч едро нарязани орехи


       за овалване:
           2с.л захар
           1с.л канела


           Към маслото добавете брашното и с ръце замесете тесто. Добавете орехите и омесете още веднъж. От тестото оформете топчета с големината на орех. Наредете ги в тавичка покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 200* фурна до зачервяване. Още топли оваляйте в канелената захар. Аз след като ги овалях в канелата, ги овалях още веднъж само в захар. Имайте предвид, че са ронливи и трябва да бъдете внимателни при овалването им. От тази смес излизат 22 топчета.



петък, 2 декември 2016 г.

Магическа шоколадова торта








        Отдавна го бях набелязала, но щом го намерих и в шоколадов вариант, решението бе взето мигновенно. Обичам кремести сладкиши, а още повече пък и такива, които се приготвят лесно.


източник: M's Bakery M
600 мл прясно мляко
120 гр. масло 
1ч.ч брашно
45гр. какао( 1 п.)
4 яйца
1 3/4 ч.ч пудра захар
2 супени лъжици силно кафе
1 есенция ванилия на Др. Йоткер 
няколко капки лимонов сок


              Разтопете маслото и оставете да се охлади. Млякото също загрейте леко и оставете на страна. Важно е млякото и маслото да са хладки. В отделен съд смесете брашното и какаото.
          Отделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците с няколко капки лимонов сок на сняг. Жълтъците разбийте със захарта на крем. Към тях добавете маслото, ванилията и кафето. Разбъркайте до хомогенна смес.
          Към жълтъчната смес добавете пресятото брашно смесено с какаото и след това добавете прясното мляко. Накрая много внимателно сложете белтъците, като  разбърквате леко с шпатула от центъра към върха. 
          Намажете с масло правоъгълна тавичка и излейте тестото. Печете в предварително загрята на 160*С фурна за около 50-60 мин. При разклащане трябва да има леко желеобразна текстура. Оставете да се охлади напълно и поръсете с пудра захар или какао. Може да гарнирате и с пресни плодове.
              

събота, 26 ноември 2016 г.

Кейк "Зебра" в мултикукър





             Е, не ми се получи перфектна шарка, но пък за сметка на това вкусът му е божествен.
         


източник: Сладко и солено
            4 яйца
        1 ч.ч. захар
        1/2 к.ч олио
        1 ч.ч. брашно
        1 п. бакпулвер
        2 ч.л. какао


                Разбийте яйцата заедно със захарта до побелевяне.   Залейте какаото с малко гореща вода и разбъркайте до получаване на кашица.  Към разбитите яйца добавете олиото. Пресейте брашното с бакпулвера, изсипете го  в яйчената смес и  разбъркайте внимателно с лопатка. Разделете тестото на  две равни части. В едната се добавете какаото.


          В купата на мултикукъра, намазана с малко олио и поръсена с брашно се наливат последователно в центъра една-две супени лъжици от бялото тесто, една-две лъжици от кафявото тесто и отново от бялото. Така се редуват до изчерпване на двата вида тесто.  Поставете купата в уреда и  включете програма печене на 180*С за 40 мин. 
          След като кейка е готов,  извадете купата и оставете леко да се охлади. Извадете сладкиша и поръсете с пудра захар.



неделя, 20 ноември 2016 г.

Бухти с крем сирене





           Вкусни, уханни, топящи се в устата- това са днешните завъртулчици, които спретнахме с помощта на децата. Една доза не им стигна, наложи се да направим още една, която слава богу успях да заснема.




             100 гр. крем сирене
          2 яйца
          3с.л кисело мляко
          1 ч.ч. брашно
          1 с. л бакплувер
          щипка сол
          1 ванилия
          олио за пържене




        Пресейте брашното с бакплувера и ванилията. Добавете и останалите продукти и замесете средно гъсто тесто. С помощта на лъжица загребете от тестото и пържете в силно сгорещена маслена баня. Отцедете върху кухненска хартия. Поднесете поръсени с пудра захар. Котлона трябва да е на средна степен, иначе вътре бухтите може да останат сурови.


петък, 11 ноември 2016 г.

Лимонов кейк с боровинки



                 Рецептата за този прекрасен сладкиш е от турско кулинарно списание. Доста се озорих, докато разгадая и преведа продуктите, а да не говоря и за начина на приготвяне,  но пък крайният резултат си заслужаваше.



       3 яйца
       3/4ч.ч захар
       1ч.ч кисело мляко
       3/4 ч.ч олио
       сока и кората на един лимон
       3ч.ч брашно
       1ванилия
       1п. бакплувер
       2ч.ч боровинки( може и замразени)



            Разбийте яйцата и захарта на гъст крем. На тънка струйка добавете олиото и киселото мляко. Следват сока и кората на лимона. Смесете бакплувера, ванилията и брашното и на части ги добавете към яйчната смес, като бъркате с шпатула. Накрая добавете боровинките и внимателно разбъркайте. Изсипете тестото в дълга правоъгълна кексова форма, която предварително сте застлали с хартия за печене. Пъхнете в предварително загрята на 180* фурна.

вторник, 8 ноември 2016 г.

(Не)Обикновенни сладки



                 Божествени, топящи се в устата и лесни за приготвяне. Нямат перфектен вид, но пък вкуса навява детски спомени, което за мен ги прави необикновенни.

 

      4 яйца
      1 1/2 ч.ч захар
      1 1/2ч.ч кисело мляко
      1ч.ч олио
      1/2к.л сода бикарбонат
      1п. амонячн сода
      
брашно колкото поеме за средно гъсто тесто (на мен ми   пое   5ч.ч )
      захар и канела за поръсване




       Всички продукти се разбъкват по реда на записване. Трябва да получите средно гъсто тесто. С помощта на лъжица  взимате от тестото и слагате в тава покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга. Поръсвате с канела и малко захар. Печете в предварително загрята фурна на 200* до зачервяване. 



        

неделя, 22 май 2016 г.

Крем с ягоди и кокос



           Представям ви фаворита в къщи за тази пролет. Но пък и вкуса му си заслужава първото място - нежен крем с аромат на кокос, мед и онези малки червени бижута-ягоди.





200мл. сладкарска сметана
200гр. крем сирене
2 ванилии
3/4 ч.ч кокосови стърготини
пудра захар на вкус
ягоди
меденки




        Почистете ягодите и ги нарежете на малки кубчета. Меденките стрийте на трохи. Изсипете сметаната в подходящ съд и я разбийте до гладки върхове. Добавете крем сиренето и пудра захар на вкус. Отново разбийте. Следват ванилията и кокоса.
       В чашка сложете малко от крема, поръсете с медени трохи, а тях покрийте с ягодови кубчета. Така  продължете до края на чашата. Ако желаете може да смените последователноста на продуктите. Всичко зависи от вашият вкус и предпочитания.

вторник, 17 май 2016 г.

Панакота с кисело мляко и боровинки











            източник: Рецепти за здраве

        240 мл. кисело мляко
        240 мл. прясно мляко
        5 с.л подсладено кондензирано мляко
        30 мл. вода
        1 п. желатин
        боровинково сладко и замразени боровинки



            Смесете желатина с водата и оставете сместа за 10 мин. на страни.
            Разбийте киселото мляко, 1/2 к. ч от прясното мляко и подсладеното кондензирано мляко. Сложете останалото прясно мляко на котлона да къкри, като не бива да завира. Добавете към него водата с желатина и разбъркайте до разтварянето на желатина. Не трябва да допускате завиране, защото сместа няма да се желира. Махнете от котлона и добавете към киселомлечната смес.


            Сложете купата със сместа в ледена вода и бъркайте докато стане гладка. Ако има бучици от желатина прецедете.
         Разпределете в купички или чаши и оставете в хладилника за най-малко 2 часа. Извадете 10-15 мин. преди сервиране и отгоре сложете една лъжица боровинково сладко и поръсете с малко замразени боровинки, ако имате.


неделя, 29 март 2015 г.

Кошнички









рецептата е на Мария


1 яйце
1 жълтък
100 гр. пудра захар
200 гр. масло
400 гр. брашно
лимонова кора




       Маслото се разбива със захарта до побеляване. Добавят се жълтъка, яйцето, лимоновата кора и брашното. Омесва се тесто.
      Взема се едно топче от тестото слага се на дъното на предварително намаслена формичка и с пръсти се разстила по дъното и стените. Формичките се нареждат в тава и се пекът до порозовяване. Когато се изпекат се оставят да изстинат и се изваждат от формичките. Пълнят се с крем и се оставят да омекнат няколко часа. 
       Аз напълних с готов кокосов крем на Д-р Йоткер, който за съжаление не съм виждала  в търговската мрежа в България, но вие може да напълните кошничките с крем по ваш вкус.
        



сряда, 25 март 2015 г.

Таханов крем с тиква






          Тук на показ е крема, не бисквитките. Сигурно ще се запитате защо. Ами защото когато правя нещо, което на момента си измислям, си го записвам на листче и много често се случва след това да не мога да  го намеря. Така се случи и с тези бисквити. Но кремчето, крема е великолепен.  Идеята за него е на Катето, аз само добавих и малко тиква. Кате, казвала съм не веднъж, че си вълшебница!



1 банан
2 с.л сварена тиква
мед
2 с.л сусамов тахан


понеделник, 16 март 2015 г.

Орехов сладкиш





                



              5 яйца
           1 ч.ч захар
           2 с.л какао
           2 с.л брашно
           2 с.л галета
           1 ч.ч смлени орехи



        Отделете белтъците от жълтъците. С половината пудра захар разбийте жълтъците на гъст крем. Към тях прибавете предварително смесените брашно, галета, какао и орехи. Разбъркайте внимателно. Белтъците разбийте на сняг с останалата пудра захар и лъжица по лъжица ги добавете към жълтъчната смес, като бъркате от центъра към върха, за да може тестото да остане въздушно. Изсипете го в тавичка,  дъното на която сте покрили с намаслена хартия за печене. Стените на формата не намаслявайте. Тавата трябва да бъде с размери 22 см. в диаметър. Печете на 180*С в предварително загрята фурна. След като изстине сладкиша, поръсете с пудра захар или полейте с разтопен на водна баня шоколад.


вторник, 13 януари 2015 г.

Честит Рожден Ден Иво, Честит Рожден ден Кафе и шоколад




           Напоследък нямам никакво време да се отдам на любимото си занимание и да се насладя на вашите красоти. Влизам, разглеждам и само въздишам. Но не мога да не отбележа днешният ден, който е много специален за мен и моето семейство.
        На първо място искам да пожелая на моето вече пораснало момче много здраве, упоритост, за да следва мечтите си и  смелост- за да ги осъществи. ОБИЧАМ ТЕ БЕЗКРАЙНО, ИВЧО!
        Честит Рожден Ден Кафе и шоколад. Днес се навършват две години, откакто плахо и с голямо притеснение пуснах първата си публикация . Никога няма да забравя тръпката, когато малко по късно видях и първият си коментар. Тези моменти не се забравят. Искам да благодаря на всички, които ме четат, минават през моето местенце и ми оказват доверие. Пожелавам ви да бъдете здрави, щастливи и нека новата година ви донесе само положителни емоции и късмет.


                  Шоколадова торта с шам фъстък



източник за блатовете: petitfloura
за блатовете:

      7 яйца
      7 с.л захар
      4 с.л с връх брашно
      2 с.л какао
      3 с.л инстантно кафе
      1/3 ч.л бакплувер

за крема:
    
      250 гр. маскарпоне
      200 гр. бял шоколад
      100 гр. шам фъстък
      100 гр.заквасена сметана
      пудра захар на вкус

за шоколадовия ганаш:

      200 мл. сметана 
      130 гр. натурален шоколад




        
               Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват на сняг с половината захар, а с другата половина - жълтъците на гъст крем, към който се добавя и инстантното кафе. Двете смеси се обединяват с леко бъркане с дървена лопатка. Лъжица по лъжица се добавят какаото и пресятото брашно с бакпулвера. След всяка лъжица се бърка много внимателно с лопатката, за да не спадне сместа. 
            Пече се във форма с диаметър 26 см на 180 градуса.
            Като изстине, се разрязва на 3 с остър нож.
             За крема разстопете 150 гр. бял шоколад на водна баня. Отделно разбъркайте маскарпонето и сметаната до хомогенност. Добавете разтопения шоколад. Разбъркайте и сложете начуканият на едро шам фъстък, нарязаният на ситно останал бял шоколад и подсладете леко с пудра захар. 
         Във форма с падащи стени поставете първия блат. Покрийте с готовия крем с шам фъстък, сложете вторият блат, намажете с крема с маскарпоне и накрая сложете третия блат. Оставете няколко часа да стегне. Сложете сметаната за ганаша да заври. Махнете от огъня и сложете начупения шоколад. Разбъркайте до разтопяването на шоколада и оставете в хладилника да стегне. С този крем намажете тортата и украсете пожелание.
         Крема с шам фъстък е на Др Йоткер, който си купих от чужбина.




      

вторник, 23 декември 2014 г.

Трюфели с червено цвекло









източник: Модерен вкус
            1 ч.ч пюре цвекло 

            100гр тъмен шоколад

            60 г сметана

            настъргана кора от 1 портокал

            щипка сол
            2 супени лъжици мед


       Сложете цвеклото да се пече, обвито в домакинско фолио. Оставете да изстине и пюрирайте. Аз използвах 2 глави със средна големина. Ако искате може и да го настържете на ситно ренде.
       Разтопете шоколада със сметаната на водна баня и оставете да се охлади.  Смесете шоколадовата смес със цвеклото и разбъркайте, добавете меда, солта и кората на портокала.  След това се поставете в хладилника за няколко часа да стегне толкова, че да може да се работи с нея. С помощта на лъжица взимате малко от сместа и с ръце оформяте топче, което овалвате в какао, орехи, кокос. Аз направих розова захар, като към кристална захар добавих няколко капки сок от прясно цвекло. Разбърках и оставих да се изсуши. Недостатъка на захарта е, че хрупка, но не посмях да я смеля, исках да запазя розовия цвят.

вторник, 9 декември 2014 г.

Крем супа от червена леща









         В това студено и мрачно време се подгрейте с една вкусна и уханна супа, която съм сигурна ще ви очарова. Поне така се случи с мен.




               0,500 гр. червена леща
          1 глава лук
          2 червени печени чушки
          1 морков
          2 скилидки чесън
          бялата част на стрък праз
          2-3 картофа
          зехтин
          сол
          черен пипер
          мащерка



              Нарежете кромида и праза на ситно. Обелете картофите и ги нарежете на средни по големина парчета. Чушките наситнете, а моркова настържете на ренде. Чесъна обелете. Сложете на котлона да заври вода и след това изсипете всички продукти, включително и червената леща. Варете около 30 мин. и след това пасирайте. Подправете със сол, зехтин и  черен пипер и при сервиране поръсете с мащерка.