Рецептата за този таратор е на Максут Ашкар от предаването Палитра от вкусове по 24 kitchen. Интересното е, че при турците таратора е като нашата млечна салата и точно с това ме грабна и самата рецепта. Сигурна съм, че и на вас ще ви хареса.
1 малка тиквичка
100 гр. сирене
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
4 с.л цедено кисело мляко
3-4 с.л зехтин
2-3 с.л сок от тикчички
В купа сложете млякото. Настържете тиквичката заедно с кората на ситно ренде, а след това и сиренето. Прибавете ги към млякото. Осолете и подправете на вкус с черен пипер и сложете счуканият чесън. Накрая собавете зентуна. Разбъркайте и оставете в хладилника за 30 мин.
Бодрум, Турция
За първи път посещавам Турция и съм сигурна, че няма да е за последен. Останах очарована, а Бодрум плени сърцето ми.
Случайно попаднах и на фотосесия на турска сватба и булаката дори ми позира, за да я снимам.
Гледката на нощен Бодрум ще спре дъхът ви. Невероятен е.
Интересното е, че всички сгради там са бели, а някои и с малко синичко. Дори Мак Донълдс е бял.
Едва ли има някой, който не обича палачинки, особено пък децата. Поне един път в седмица правя и вкусно си похапваме, а поднесени с плодове, сладко и сирене са ни любими.
7 яйца
8 -9 с.л с връх брашно
300 мл. вода
300мл. прясно мляко
4 ванилии
щипка сол
4-5 с.л олио
3 с.л захар
Разбийте яйцата с брашното на гладка каша. Добавете първо водата и разбъркайте. Прибавете ванилиите, солта, олиото и захарта. Смесете добре и накрая сложете прясното мляко. Разбъркайте. Вземете един черпак от 50 мл. и го потопете в сместа. Изкарайте и обърнете- трябва да побелява- тогава тестото е готово . Със същият черпак взимате от сместа и изсипвате в тефлонов тиган ( 25 см в дм.) , който предварително сте загряли.
Преди всяка палачинка трябва да намазните тигана с олио. За целта взимате едно малко картофче, измивате го внимателно и го подсушавате. Разрязвате го на две и набождате вилица на облата част. Потапяте картофчето в съд с малко олио и с него намазвате тигана.
6-8 чушки
2 тиквички
2 домата
1 глава кромид лук
1к.ч ориз
1/2 к.ч доматен сик
сол
джоджен
черен пипер
олио
Задушете нарязаният лук в мазнината. Едната тиквички настържете на едро ренде, а другата нарежете на кубчета. Добавете ги към лука и след това сложете и почистеният ориз. Оставете всичко да се задуши, като преди това добавете и малко вода. Накрая добавете единият нарязан на ситно домат. Подправете със сол и джоджен на вкус. Напълнете чушките, наредете ги в тавичка. Залейте с гореща вода и сос от другия настърган домат и к.ч доматен сос. Запечете.
250 гр. маскарпоне ( използвах на Lidl)
1 ч.ч пълномаслен кокос
100 гр. бял шоколад
пудра захар на вкус
допълнително кокос за овалване
Разбърквате маскарпонето и към него добавяте разтопения на водна баня бял шоколад. Разбърквате до еднородност и прибавяте кокосовите стърготини и пудра захар на вкус. Отново разбърквате и оставяте сместа за около 2 часа в хладилника да стегне. След това от нея оформяте малки топчета, които овалвате в кокос. Връщате в хладилника до поднасяне.
Хайде пак на цеденото мляко, ама какво да се прави, лято е ( малко капризно, ама свикнахме му) и все повече нямам време за засукани рецепти и правене на снимки.
Децата много харесват такъв тип десерти, а баткото дори си го замразява и си го хапва на мястото на сладолед.
цедено кисело мляко
сладко от боровинки
бисквити
3-4 сусамки
Разбъркайте млякото и добавете сладкото от боровинки. Натрошете бисквитите и покрийте с тях дъното на чашите, в които ще сервирате. След това разпределете плодовата смес и поръсете с натрошените сусамки. Охладете за няколко часа в хладилник.
Лятото консумираме по малко хляб и винаги ми остава. Жал ми е да го хвърлям, затова го оползотворявам в такава баница, която децата обожават. Търпи импровизации, може да добавите колбас или зеленчуци по избор. Пробвала съм и двата варианта, но този най ни харесва.
4 яйца
4 с.л разтопено масло
700 мл. прясно мляко
сол на вкус
сирене
5-6 с.л олио
филийки сух хляб
Почистете филийките сух хляб от кората. Наредете един ред от тях в намаслена тавичка. Поръсете ги обилно с настъргано сирене, така че да се покрият. Поръсете с 5-6 с.л олио и отгоре сложете още един ред от филийките.
Разбийте яйцата с разтопеното масло и прясното мляко. Прибавете сол на вкус. Залейте хляба и опечете баницата в предварително загрята умерена фурна. Ако желаете може да поръсите с настърган кашкавал и шарена сол.
цедено кисело мляко
течен шоколад
пудра захар
Млякото и шоколада трябва да бъдат на стайна температура, за да може по лесно да се работи. Подсладете цеденото мляко с малко пудра захар, като имате предвид, че и шоколада е сладък и ако го подсладите прекалено много ще се загуби интересната нотка, която внася млякото. Ако не обичате и много сладко, може да пропуснете подслаждането. Сложете шоколада в един пош, а млякото в друг и редувайте двете смеси. Ако желаете, може да ги разбъркате предварително и да насипете в чашки. Украсете пожелание и охладете в хладилник.
След като миналата година направих шоколадов сладкиш с тиквички, който се превърна в наш фаворит сега дойде време и на нешоколадовата версия. Мога само да кажа, че стана изключително вкусен и ароматен кейк, който се повтори още след два дена.
3 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч олио
2 ч.ч брашно
1 ч.л бакплувер
1 к.л сода бикарбонат
1 ванилия
1/2 ч.л канела
1/3 ч.ч смлени ядки ( бадеми, лешници и орехи)
2 с.л мед
1 1/1 ч.ч настъргани тиквички
Смлените ядки смесете с меда и оставете на страна. Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и постепенно добавете олиото. Смесете брашното с бакплувера и содата бикарбонат. Добавете ги на части към яйчната смес. След това сложете ванилията, канелата и меда с ядките. Разбъркайте леко и добавете тиквичките. Хомогенизирайте сместа и я изсипете в тавичка с размери 20 см в диаметър, като предварително сте я покрили с хартия за печене. Пъхнете в предварително загрята на 180*С фурна. Поръсете с пудра захар.
Не са здравословни, но пък за сметка на това са бързи и много вкусни. Отдавна си ги бях харесала, но никога в къщи не остава течен шоколад, освен ако не го скрия.
източник: тук
300 гр. течен шоколад
3 яйца
10 с.л брашно
Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура. Разбиват се с миксер яйцата, след това се добавят течния шоколад и брашното. Хомогенизира се и тестото се изсипва във формички за мъфини, покрити предварително с хартиени кошнички или в силиконови такива. Пекат се на 180*С в предварително затоплена фурна. След като изстинат може да ги гарнирате с ядки, топинг или сметана.
Няма въобще да го хваля. Само ще кажа, че се пристрастих ме към този сладкиш.
за блата:
90гр. натурел шоколад
90гр. масло
3/4 ч.ч пудра захар
1 яйце
2 с.л какао
1 ч.ч брашно
за кокосовия пълнеж:
200 гр. пълномаслен кокос
400 гр. подсладено кондензирано мляко
2 яйца
За основата шоколада се разтопява на водна баня. Захарта и маслото ( на стайна Т) се разбиват до получаването на гладък крем. Постепенно се добавя стопения шоколад и яйцето. Всичко се разбърква добре. Добавят се какаото и брашното и всичко се разбърква до еднородна смес. Тавичка с размери около 20 см. в диаметър се покрива с хартия за печене и се намазва с масло. Тестото се изсипва и се заглажда ( получава се гъсто тесто). Тавата се слага в предварително загрята на 180*С фурна и се пече докато сместа се стегне леко ( отгоре да хване лека коричка).
За пълнежа се смесват млякото, кокоса и яйцата. Разбъркват се до еднородност и се изсипват върху леко запеченият шоколадов блат. Връща се във фурната до пълното стягане на крема. След като е готов се оставя да се охлади напълно.
В сезона на тиквичките ви предлагам една вкусна и бърза рецепта, която изключително много се хареса на моето семейство. Децата обичат броколи, но тиквички яде само Деян. Това беше повода и да използвам броколите като плънка, та така и другите малки човечета не можаха да откажат и си хапнаха и тиквичките, като в последствие разбраха, че са вкусни.
4 тиквички
450 гр. замразени броколи
100 гр. извара
100 гр. топено сирене
копър
сол
черен пипер
една скилидка чесън
малко олио
50 гр. кашкавал
Броколите бланширайте за 5 мин. във вряща подсолена вода. Отцедете.
В голям съд смесете изварата, топеното сирене, копър, сол и черен пипер на вкус. Прибавете и настърганата скилидка чесън и малко олио. Към тази смес сложете броколите и разбъркайте.
Тиквичките разполовете по дължина и издълбайте леко вътрешността с помощта на лъжица. Посолете леко, поръсете с малко черен пипер и малко олио. Разпределете броколите в лодките от тиквички, наредете ги в тава, в която предварително сложете малко олио и 1 ч.ч вода. Печете на 200*С в предварително загрята фурна и малко преди изваждане поръсете с настърган кашкавал. Върнете във фурната до получаване на златиста коричка.
Много, много любим десерт, а с черешките отгоре се превръща в истинско блаженство и за сетивата, и за душата.
за основата:
1 п. бисквити с масло Роден край
1 п. масло
25 мл. ром
за чийз крема:
5 яйца
1 ч.ч пудра захар
2 п. крем сирене (250 гр. общо)
400 гр. заквасена сметана ( използвах тази на lidl)
1 ванилия
1 буркан сладко от череши
Смелете бисквитите в блендер и ги смесете с омекналото на стайна температура масло. Добавете рома и омесете до ронливо, мокро тесто. Ако ви се струва много суха сместа, добавете една-две супени лъжици прясно мляко или студена вода. Изсипете бисквитената смес във форма с диаметър 20-22 см и с помощта на обратната страна на лъжица оформете равномерен блат, като притискате. Сложете го в хладилника докато приготвите пълнежа.
За него с помощта на миксер разбийте всички продукти до еднородност. Получава се течна смес. Изсипете я върху бисквитената основа и печете на 180*С в предварително загрята фурна до готовност. Оставете да се охлади и полейте със сладко от череши.
3 яйца
3 белтъка
1 ч.ч захар
1 ч.ч микс от нарязани сушени плодове ( аз използвах фурми, сини сливи и червени боровинки)
3/4 ч.ч смлени лешници
3/4 ч.ч смлени орехи
100 гр. натурален шоколад
1/2 ч.ч олио
2 с.л какао
1 бакплувер
3 с.л ръжено брашно
Разделете белтъците от жълтъците на трите яйца. Отделно към белтъците сложете и другите три белтъка. Разбийте ги на сняг с половината от захарта. С другата половина захар разбийте жълтъците на гъст крем. Добавете и олиото, като не спирате да разбивате.
Разтопете шоколада на водна баня и го добавете към жълтъчната смес. Разбъркайте и след това прибавете сушените плодове, орехите и лешниците. Хомогенизирайте и добавете брашното, размесено с бакплувера. Накрая смесете и белтъците, като бъркате от центъра към върха. Изсипете тестото във форма с размери 20-22 см. в диаметър, покрита с хартия за печене. Пъхнете в предварително загрята на 180*С фурна и печете до готовност. По средата на печенето може да покриете с фолио, за да не изгори горната част на сладкиша.
По желание може да полеете с крем или разтопен шоколад. Аз намазах десерта с течен шоколад и наръсих с какао.