понеделник, 10 март 2014 г.

Фантазии с тиква: Крем сладкиш с тиква








            В последно време ми се случиха много лощи неща, които изпиха изцяло оптимизма  и вдъхновението ми. Нямам желание  за готвене, снимане или писане. Казвам си, че няма да е все така и се опитвам да се изправя и да продължа напред, каквото и да ми коства. Пък и всяко нещо се случва по дадена причина и знам, че след лошото винаги идва хубаво.
         Бях започнала с публикациите на тема тиква, а този сладкиш може би месец отлежава в папката за публикуване. Източник на рецептата е кулинарното списание " Кулинарен журнал".




                1 кг тиква
           50 г краве масло
           1 ч.ч. сладкарска сметана
           3 яйца
           150 г захар
           1 с.л. брашно
           1 ч.л. канела
           1 щипка индийско орехче
           1 ванилия
           1 к.ч. орехи




              По рецепта беше дадено тиквата да се опече, но аз първо я сварих, а след това я отцедих добре. Така че вие може да избирате как да процедирате. 
           След като сте подготвили тиквата, добавете към нея размекнатото масло и я пюрирайте. Добавете сметаната и пак разбъркайте с пасатора или миксера. Отделете белтъците от жълтъците и разбийте жълтъците със захарта и брашното на гъст крем. Добавете ги към тиквената смес. Следват подправките и орехите, а накрая сложете и разбитите на сняг белтъци. Внимателно размесете с помощта на шпатула и изсипете в намаслена тава. Печете на 180*С в предварително загрята фурна. Може да го поръсите с пудра захар или да полеете с мед, както направих аз. 


петък, 28 февруари 2014 г.

Фантазии с тиква: Олади с тиква






               Продължавам на тиквена вълна, че вече и минава сезона. Обожавам я и в сладък и в солен вариант. Идеята за оладите сигурно се досещате, че е на Инчето, с тази разлика, че замених ябълките с тиква. Федорка, благодаря ти за прекрасната рецепта, станаха пухкави и вкусни олади и изчезнаха за норматив.



                 Копирам рецептата за тези вкусни олади, направо от Инчето. Надявам се да не се разсърди.
1 яйце

5 супени лъжици захар

1 чаена чаша кисело мляко

1/2 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка сода бикарбонат

1 и 3/4 чаени чаши брашно

  1 1/2 ч.ч настъргана тиква

ванилия

1/2 ч.л канела

олио за тигана
    

            В купа смесваме брашното, солта, захарта и ванилията. Към тях прибавяме яйцето, киселото мляко, в което предварително сме разтворили содата бикарбонат и настърганата тиква. Разбъркваме до хомогенизиране.
     В тефлонов тиган поставяме около 1-2 супени лъжици олио и го сгорещяваме, след което вземаме със супена лъжица от получената смес и я пускаме в добре сгорещения тиган / по 3-4 броя в тиган, защото се надуват/. Пържим оладите на среден огън и от двете страни.        
Преди да поставим следващите олади в тигана, отново добавяме 1-2 супени лъжици олио в тигана.  
Гарнирайте с мед и орехи и им се насладете.

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Ябълкови фантазии: Кейк с орехи и ябълкова поръска








           Много често правя ябълков кекс, но този път реших да е малко по различен.  Исках  ябълките да са хрупкави и същевременно сочни. Затова реших да ги използвам като поръска.



                     5 яйца
                1 ч.ч захар
                1/2 ч.ч олио
                3/4 ч.ч прясно мляко
                1 ч.л канела
                1 ч.ч едро нарязани орехи
                1 ч.ч ръжено брашно
                1 ч.ч бяло брашно
                1 бакплувер

за поръската:

                2 ябълки
                2 с.л галета
                1 ч.л канела



             Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете олиото и след това прясното мляко. Разбъркайте и сложете орехите и двата вида брашно, което предварително сте размесили с бакплувера и канелата. Изсипете тестото в продълговата форма за кекс, покрита с намаслена хартия за печене.
             Ябълките обелете и нарежете на кубчета. Оваляйте ги смес от галета и канела. Поръсете ги върху тестото и поставете тавата в предварително загрята фурна на 180*С. Печете докато ябълките придобият златиста коричка и покрийте формата с алуминиево фолио до пълна готовност на кейка. За да разберете дали е готов проверете с дървен шиш, той трябва да излезне сух.


събота, 22 февруари 2014 г.

Ябълкови фантазии: Ябълкова пита с канела






         Тъй като ми се събраха няколко рецепти с един основен продукт, реших да ги пусна като една поредица, която ще включва три или повече рецепти с тази основна съставка. Първата рецепта беше Ябълкови мъфини с крем сирене. Сега следва тази наслада, която според мен е по скоро пай, но реших да не променям заглавието на рецептата и да я пусна така, както  съм я преписала. Няма значение как се нарича, важното е, че е безумно вкусно.




за тестото:
  
          250 гр. брашно
          100 гр. масло
          1 с.л захар
          1 яйце
          щипка сол
          1-2 с.л много студена вода

за плънката:

          3 големи ябълки
          1 ч.л канела
          2 яйца
          200 мл. сладкарска сметана
          150 гр. захар


 
            За тестото разбийте яйцето със захарта и щипка сол. Добавете мекото масло и брашното. Замесете меко тесто. Ако е необходимо добавете 1-2 с.л студена вода. Разточете тестото на тънка кора,  с която покрийте дъното и стените на форма за пай или тава с падащи стени. Оставете в хладилника за 30 мин. да стегне.


        
             Почистете ябълките от семките и кората. нарежете ги на филийки. Наредете ги плътно върху тестото и поръсете с половината част от канелата и захарта. Печете 20 мин. при 200-220 *С в предварително загрята фурна. Разбийте отделно сметаната и към нея добавете и разбитите яйца. Извадете тавичката от фурната и изсипете яйчната смес. Поръсете с останалата канела и върнете във фурната за около 25 мин. или докато крема стегне.


сряда, 19 февруари 2014 г.

Ябълкови фантазии :Ябълкови мъфини с крем сирене







          



             4 ябълки
         125 гр. крема сирене
         2 ч.ч брашно
         1 1/2 ч.ч захар
         100 мл. прясно мляко
         2 яйца
         1/2 ч.ч галета
         50 гр. масло
         1 к.л канела
         1 бакплувер

         Разбийте с миксер крема сиренето, две трети от захарта, яйцата, млякото, разтопеното масло до получаването на гладка смес. Към нея прибавете брашното, предварителnо размесено с бакплувера. Бъркайте до получаване на меко тесто.



           Почистете и обелете ябълките. Нарежете ги на кубчета и ги объркайте с галетата. Добавете ги към тестото и внимателно разбъркайте.Разпределете тестото във формички за мъфини, като ги напълните до две трети от обема им. Аз ги пекох в купички за крем карамел и затова предварително бях намазнила и набрашнила формите. Смесете заделената захар с канелата и поръсете мъфините. Печете на 180*С в предварително загрята фурна.


петък, 14 февруари 2014 г.

Честит Св. Валентин










            Честит празник на всички празнуващи деня на виното, на влюбените или именния си ден. Пожелавам ви от сърце да бъдете здрави, обичани и влюбени не само в половинката си, а и във себе си, в живота и във всичко красиво, което ви заобикаля.
             Представям ви един уникален крем, които ще се превърне в любим на обичащите кокос. Не съм избрала рецептата случайно. Исках да е нещо кокосово, тъй като моята половинка е и именник днес, а той обожава тази бяла и ароматна наслада. 


                                 Кокосов крем





               2 яйца
          400 гр. подсладено кондензирано мляко
          300 мл. прясно мляко
          125 гр. кокосови стърготини ( една препълнена чаена чаша)



              Разбийте яйцата, добавете кондензираното мляко, прясното мляко и кокоса. Разбъркайте до еднородна смес и изсипете в огнеопорни купички или купички за крем карамел. Поставете ги в тава, която напълнет до половината на купичките с вода. Пъхнете във фурната, която предварително сте загряли на 180*С. Печете около 50-60 мин. Оставете да се охлади във водата и след това може да полеете с карамел или шоколад. 

              Рецептата е от прекрасния блог Моите сладкиши. Авторката там е представила рецептата като кейк, но аз реших да го изпека в отделни чаши.


неделя, 9 февруари 2014 г.

Супа топчета с топено сирене








          Никога не съм предполагала, че добавката на само един продукт може да промени вкуса на дадено ястие дотолкова, че вече да не ми се иска да приготвя това ястие по класическата му рецепта. Тази супа стана любима у нас и горещо ви препоръчвам да  я пробвате, сигурна съм, че и на вас ще ви хареса. Рецептата съм преписвала от кулинарно списание, и известно време отлежаваше в тефтера.
   


                 50 гр. масло
             1/2 ч.л червен пипер
             1 глава кромид лук
             1 голям картоф
             1 морков
             200 гр. кайма
             сол и черен пипер на вкус
             2 топки фиде
             80-100 гр, топено натурално сирене
             магданоз



              Във вряща вода сложете маслото и червения пипер. Добавете нарязаните на ситно морков, лук и картоф. От каймата оформете малки топчета и щом зеленчуците поомекнат ги добавете към супата. 
              Топеното сирене сложете в дълбок съд и налейте малко от горещия бульон. Пасирайте или разбийте с миксер. Добавете сиренето към супата и сложете и начупеното фиде. Посолете и овкусете. Гответе до готовност на фидето. Пожелание  поръсете с магданоз.


петък, 7 февруари 2014 г.

Морковен кекс с кестени и шоколад






          



              5 яйца
         1/2 ч.ч кафява захар
         1/2 ч.ч бяла захар
         3/4 ч.ч смлени орехи
         1/2 ч.ч кестени ( сварени и намачкани)
         1/2 ч.ч олио
         1 ч.ч настъргани на ситно ренде моркови
         кората на един портокал
         сока на един портокал
         1к.л канела
         1к.л индийско орехче
         1к.л джинджифил
         1 бакплувер
         1 к.л сода
         1 1/2 ч.ч брашно
         60 гр. шоколадов чипс



            Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг, като постепенно добавите бялата захар. Разбийте жълтъците с кафявата захар на пухкав крем. Добавете олиото и сока и кората на портокала. Разбъркайте и сложете орехите, кестените, подправките, содата и накрая морковите. 


      Внимателно хомогенизирайте сместа. Смесете брашното с бакплувера и го прибавете към жълтъчната смес. Накрая с леки движения обединете тази смес с белтъците, като разбърквате от центъра към върха. Накрая сложете шоколадовия чипс и разбъркайте финално. Изсипете тестото внамаслена и набрашнена форма за кекс със средни размери. Печете на 180*С в предварително загрята фурна.



 

петък, 31 януари 2014 г.

Зеленчукова запенка с извара





        
           Обичам да си приготвям такива зеленчуци, а и все повече ме радва това, че  децата се отпускат да ги ядат и им харесват. Като се има предвид, колко трудно се подават на това да консумират зеленчуци, за мен си е истинско постижение.




                   400 гр. броколи
             1 стрък праз
             4 печени червени чушки
             200 гр. замразен грах
             1 глава червен лук
             2 скилидки чесън
             250 гр. извара
             4 яйца
             2 с.л кисело мляко
             сол
             черен пипер
             100 гр. кашкавал


           В подсолена вряща вода сварете за около 10 мин. първо граха и след това добавете броколите. Варете още 5 мин. и махнете от огъня. Отцедете и измийте със студена вода, за да запазите зеления цвят на зеленчуците.
           Нарежете праза и лука на ситно. Чушките нарежете на кубчета, а чесъна обелете и наситнете. Смесете всички зеленчуци, овкусете със сол и черен пипер и сложете изварата. Разбъркайте внимателно и изсипете сместа в намаслена тавичка. Отделно разбийте яйцата с киселото мляко и полейте зелнчуците с яйчната смес. Запечете на 200*С и малко преди да е готово наръсете с настърган кашкавал и върнете във фурната до зачервяване.





неделя, 26 януари 2014 г.

Американски ябълков пай







          Не знам дали е американски, но така съм го преписала в тефтера си, та затова  така си го кръстих и в моята виртуална тетрадка. Става много вкусен сладкиш с хрупкава основа, а ако искате може и да не го обръщате, а така да си го хапнете с лъжица.



             6 ябълки, средни по големина
          3/4 ч.ч захар
          4 с.л брашно
          1 ч.л канела
 за тестото:
          1 ч.ч фини овесени ядки
          1 ч.ч брашно
          1/2 ч.ч захар
          100 гр. масло



             Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета. Към тях прибавете 4 с.л брашно, 3/4 ч.ч захар и канелата.  Смесете всичко много добре. Намаслете тавичка с тефлоново покритие или керамична такава и изсипете плънката.



              Отделно пригответе тестото, като смесите всички сухи съставки и накрая добавете маслото. Тестото се меси с ръка, докато стане ронливо, на трохи. След това се разпределя хубаво, колкото може по-плътно върху ябълките. Пече се първо на 200*С и след 10 мин. фурната се намаля на 180*С и се допича до зачервяване. След като изкарате пая от фурната, минете по краищата на тавата с нож и обърнете в подходяща чиния. След като изстине поръсете с пудра захар.


петък, 24 януари 2014 г.

Бананов крем

 




              Леко, вкусно и бързо кремче. Идеално е за подслаждане на предстоящите почивни дни, които се надявам да се окажат и снежни, защото тази зима снега много ми липсва.



               600 мл. прясно мляко
          3 жълтъка
          4 с.л брашно
          1 ч.л какао
          2 банана
          150 гр. захар

         Разбийте 100 мл. прясно мляко с трите жълтъка. Прибавете брашното и какаото, като бъркате непрекъснато, за да не се получат бучки.


          Намачкайте бананите до получаване на каша Прибавете към тях останалото прясно мляко( 1/2 литър) и захарта. Сложете тази смес на котлона Малко преди да заври, прибавете яйчната смес и бъркайте непрекъснато до сгъстяване на крема. Изсипете го в чашки и ако искате може да му добавите резени банан и настърган шоколад.


понеделник, 20 януари 2014 г.

Крем супа от броколи и праз лук








             Една идея за здравословна и вкусен обяд или вечеря, пък се приготвя и сравнително бързо. Ако сте любители на тези зеленчуци съм сигурна, че ще ви хареса.



                       2 стръка праз ( бялата част)
                 450 гр. броколи
                 1 морков
                  сол
                  черен пипер
                  3-4 с.л олио
                  1/2 ч.ч прясно мляко




                Почистете бялата част на два стръка праз лук. Нарежете го на дребно. Моркова обелете и нарежете на кубчета. В тенджера сложете мазнината и задушете праза и моркова. Сложете около 1 литър вода и след като заври прибавете броколите, пипера и солта. Оставете да къкри на слаб огън около 15 мин. Отместете и в купичката отделете от бульона. Пасирайте до гладкост и прибавете прясното мляко. Разбъркайте и върнете на огъна за още пет минути. Сервирайте с натрошено сирене.


четвъртък, 16 януари 2014 г.

Родопски клин с тиква и праз







            Странна комбинация, но много характерна за нашия край. Рецептата имам от моята баба. През зимния сезон често си го приготвям и почти сама си го изяждам, защото домочадието не могат да приемат, че тиквата е вкусна не само със захар.


за корите:
                 около 1 и 1/2 ч.ч брашно
                 1с.л олио
                 1/4ч.ч вода


за плънката:
                   1 кг. тиква
             средната част на един стрък праз лук
             3ч.л захар
             2 ч.л ( равни) сол ( аз използвах хималайска)
             1/2 ч.ч олио
             1ч.ч царевично брашно
             2 яйца
             5 шепи ( може и топки) фино фиде ( ако е по едро, трябва първо да го сварите)

          Замесвате тесто от брашното, олиото и водата, и когато стане меко и еластично тесто го доомесвате на набрашнен плот. Разделяте го на две части, като трябва едната част да бъде по-голяма от другата. Разточвате голямото парче на тънка кора и я постилате в тава предварително намазана с олио, като  кората трябва да е по голяма от тавата, краищата и трябва да преливат. 



            Настържете тиквата на едро ренде. Добавете олиото, нарязаният на ситно праз, солта и захарта и разбъркайте. След това добавете царевичното брашно, леко разбитите яйца и накрая натрошеното фино фиде. Смесете всичко добре. Ако се притеснявате да не е прекалено солено, може да сложите една лъжичка сол, да пробвате на вкус и ако решите, че е нужно още, тогава добавете и останалото количество.



            Поръсете плънката върху кората и отгоре покрийте с по малката кора. Печете в предварително загрята фурна на долен реотан.
           Печете само на долен реотан и след 10-15мин.  разтръскайте леко тавата, за да не залепи. След като повдигнете леко клина и видите, че кората е опечена го обръщате  върху дъното на друга тава. Намазвате тавата отново с олио и връщате  клина чрез приплъзване. Поставяте във фурната. Печете пак на долен реотан докато и другата кора се зачерви.



понеделник, 13 януари 2014 г.

Двоен празник








             Днес има два повода да почерпя. Големият ми син Иво има Рожден ден, а  моят блог става на цяла една година.

            Скъпи Иво, пожелавам ти много здраве, щастие и късмет. Бъди винаги така прям, всеотдаен и усмихнат. Обичам те безкрайно!

            А блога, ах блога, моето четвърто дете. Даде  ми много през последната година, и най вече нови приятели, които безкрайно уважавам и ценя. Спомням си как плахо подходих в началото и колко се притеснявах, че никой няма да забележи това, което правя. Но един ден се появи един коментар, след него още един и така до днес, когато знам, че това, което правя има смисъл. Благодаря на всички от сърце за посещенията, за коментарите и за милите думи. Прекрасни сте!   

       Кокосова торта с шоколад и маскарпоне            

   



източник: mojewypieki

за блата:

             5 яйца
             1 ч.ч захар
             3с.л брашно
             2с.л галета
             2 с.л натурално нишесте

за крема:

            500 гр. маскарпоне
            200 мл сметана
            2/3 ч.ч  захар
            1 ч.ч кокосови стърготини





            За блата разбийте яйцата със захарта на пухкав крем или докато удвоят обема си. В отделен съд смесете сухите съставки и ги пресейте. Добавете ги към сместа и разбъркайте с шпатула много внимателно, от центъра към върха, с цел тестото да остане въздушно. Изсипете тестото във форма с откопчаващи се стени, като предварително постелите дъното на формата с намаслена хартия за печене. Стените на съда  трябва да са сухи и не намаслени. Печете на 180*С в предварително загрята фурна. След като извадите блата го оставете да се охлади, но преди това с остър нож отделете стените на пандишпана от формата. След пълното изстиване на блата го разрежете на две или три платки с помощта на остър нож.


             За крема разбийте сметаната на пухкав крем и добавете маскарпонето. Разбъркайте внимателно и прибавете захарта и кокоса. Шоколада нарежете  с нож или настържете на едро ренде.
             Сглобете тортата по следния начин: блат, крем, настърган шоколад, блат, крем, настърган шоколад, блат. Измажете тортата с останалия крем и панирайте с кокосови стърготини и шоколад или украсете пожелание.


четвъртък, 9 януари 2014 г.

Пухкава вита баница









         Това е най- вкусната и мекичка баница. Рецептата е на леля ми, която беше смъмрена, защото не ми е дала рецептата по рано. Наистина става много пухкава, а и децата вече я обожават, особено Ивайло. С две ръце ви я препоръчвам.



                     1 п. кори
              6 яйца
              половин купичка кисело мляко ( половин кофичка от 450 гр.)
              3 с.л брашно
              400 гр. сирене
              1/2 ч.ч олио
              1 бакплувер


               Разбийте яйцата, добавете олиото и млякото. След това сложете натрошеното сирене. Размесете бакплувера с брашното и го добавете към сместа. Разбъркайте. В чаша отделете 3-4 с.л от тази смес.



           Разстелете корите и вземете две от тях. Сложете ги една върху друга и ги намажете с 3-4 с.л от сместа. Завийте на руло. Поставете в намазнена тава със средни размери, като започнете от външната част. Така продължете, като е възможно да ви остана 2-3 кори. След това намажете баницата с отделеното тесто . Печете в предварително загрята на 200*С фурна.