сряда, 23 април 2014 г.

Следвеликденски шоколадов крем










            Рецептата за този крем е от книгата на Иван Звездев, която веригата магазини Lidl подаряваха при покупки на определена стойност. И миналата година го правих, но така и не оцеля за снимки, но тази година изпреварих моите гладници. Единствената разлика, е че добавих натурален шоколад.


                 400 мл сладкарска сметана
            90 гр. натурален шоколад
            4 жълтъка
            3-4 филии козунак
            1 есенция ванилия на Др. Йоткер
            масло за намазване на формите



        Сметаната се загрява до кипване и след това се слага нарязаният на ситно шоколад. Бъркайте до разтопяване на шоколада. Отделно разбийте жълтъците и с непрекъснато бъркане, на тънка струйка ги добавете към сметаната. След това ароматизирайте с ванилията. Малки огнеупорни купички или формички за крем карамел намажете с масло. На дъното разпределете козунака, нарязан на кубчета и залейте с шоколадовата смес. Печете крема на водна баня при 180*С в предварително загрята фурна.



  



понеделник, 21 април 2014 г.

Великденска торта







                Честито Воскресение Христово!
               Пожелавам на всички да бъдат здрави, щастливи, много светли и радостни дни! Амин!
                 Моята тортичка не е нещо особено, но пък беше толкоова вкусна, че свърши за един миг. Пък и по Великден изобилстваме от козунаци, които трябва да се вложат а за децата празник без торта не е празник.


   
             стар козунак
          сладко от праскови
          1 л. прясно мляко
          1п. пудинг с вкус на сметана на Др. Йоткер
          1п. пудинг с вкус на шоколад на Др. Йоткер


         Сварете пудингите според указанията на опаковката. Нарежете козунака на филийки. Във форма с падащи стени наредете филийки козунак, като се стремите максимално да запълните празнините. Намажете със сладко от праскови и излейте белия крем. Покрийте с друг пласт козунак, намажете отново със сладко и завършете с шоколадовия крем.



            Оставете тортата няколко часа да отлежи и да стегне хубаво крема, а най добре едно денонощие. Украсете и поднесете.


сряда, 16 април 2014 г.

Полски сладкиш " Мухляк"









              Хрупкав и същевременно топящ се в устата- така бих определила този неустоим сладкиш. Случайно попаднах на рецептата в стар брой на кулинарно списание и още като я четях ме грабна начина на приготвяне. Пуснах и чичко гугъл, но излезнаха  само няколко чуждоезични блогове, и продуктите и начина на правене не се различаваха от описаното в  списанието. И така любопитна от резултата побързах да го направя. За мен това е от онези сладкиши, които завладяват и съзнанието и вкусовите рецептори. Надявам се и на вас да ви хареса.




            4 яйца
        1 ч.ч захар
        2 ч.ч брашно
        250 гр. масло
        1/2 п. бакплувер
        1 1/2 с.л какао
        450 гр. сладко

        Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Към леко разбитите жълтъци, добавете брашното, бакплувера и омекналото на стайна температура масло. Замесете гладко тесто, което разделете на три равни части. В едната част сложете какаото и омесете до пълното му поемане и получаване на кафява смес. Едната светла част и тази с какаото завийте в прозрачно фолио и поставете за 30 мин. във фризера. Третата светла част разточете на кора и я поставете в покрита с хартия тава. Аз използвах  правоъгълна йенска тава с размери 30x20см. Поставете и нея в хладилника. 


        Белтъците разбийте на гъст сняг заедно със захарта. 
        Сладкото, което използвате е препоръчително да бъде от кисел плод ( сини сливи например), но аз сложих от боровинки.
        Изкарайте тавата от хладилника и нанесете върху нея мармалада на равен слой. Отгоре настържете с помощта на ренде кафявото тесто. Изсипете върху какаовите трохи белтъчната смес, а над тях настържете третата част от бяло тесто. Пъхнете сладкиша в предварително загрята на 180*С фурна и печете около 40 мин. Ако е необходимо покрийте с алуминиево фолио по средата на печенето, за да не загори горната част на сладкиша.


петък, 11 април 2014 г.

Витлеемски хляб







         Може да го срещнете и като Ватикански кекс, с малко разлика в рецептата. Не знам коя е оригиналната рецепта и наименование, но на мен заедно с кваса ми беше дадено и листче с инструкции за приготвяне. Там хляба беше наречен Витлеемски и затова и аз така го публикувам. В рецептата пише, че се използват стафиди, но поради липса на такива, сложих сушени кайсии.
        Беше ми много интересно да го приготвям цяла седмица, а пък и на нашата улица беше хит и събота и неделя от всякъде ухаеше на прясно изпечен хляб. Поверието е, че хляба трябва да се изпече веднъж в живота и носи щастие и късмет на цялата къща. А и вкуса си заслужава, не остана и трошица.



                 Пригответе си стъклен или пластмасов съд с капак.
             В понеделник сложете в съда 250 гр. захар.
             Във вторник- 250 мл. прясно мляко.
             Сряда- 250 гр. брашно.
             Четвъртък разбъркайте сместа с дървена лъжица.
             В петък разделете кваса на четири равни части. Три от тях раздайте на ваши близки и приятели, а четвъртата част си оставете в съда.
             В събота към вашата част добавете;

                         250 гр. брашно
                         1/2 ч.л сода, предварително погасена с малко оцет
                         1/2 ч.л бакплувер
                         3 яйца
                         1 ванилия
                         250 гр. олио
                         1/2 ч.л канела
                         150 гр. стафиди
                         100 гр. натурален шоколад (нарязан)
                         1 шепа нарязани орехи




                 Разбийте яйцата, добавете олиото и содата. След това сложете стафидите, орехите, ванилията, шоколада и канелата. Разбъркайте и добавете тази смес към кваса. Смесете бакплувера с брашното и изсипете към сместа. Бъркайте само с дървена лъжица. 
             Изсипете тестото в продълговата форма за кекс, която предварително сте покрили с намазнена хартия за печене. Печете на 170*С в предварително загрята фурна до суха клечка. По време на печенето може да покриете с фолио, ако хляба се зачерви прекалено много.


              

понеделник, 7 април 2014 г.

Зеленчукови кюфтета






     Много са ни любими, а експериментите с тях са безбройни. Всеки път може да се добави един зеленчук или даже два. Всичко е въпрос на вкус.



               1 кг. картофи
          2 моркова
          200 гр. грах
          копър
          сол
          черен пипер
          кимион
          1 яйце

за  паниране:
          олио за пържене
          брашно ( около 1 малка купичка)
          2 с.л галета
          яйца


     Сварете отделно картофите, граха и морковите. Картофите настържете на ренде или намачкайте. Морковите нарежете на кубчета. Към намачканите картофи добавете подправките и осолете. След това сложете яйцето и разбъркайте добре. Накрая добавете и морковите и граха, като размесите внимателно, за да не се смачкат. С мокри ръце оформете кюфтета, които оваляйте в смесеното с галета брашно, а след това потопете в разбити яйца. Изпържете в  сгорещено олио.



понеделник, 31 март 2014 г.

Френска селска торта с крем сирене









          Малко ми станаха по дебели блатовете, но с крема се получи идеалният поне за мен и моето семейство вкус. Идеята за добавка на сирене крема не е моя, видях е в едно кулинарно списание. Там тортата имаше и друго наименование, но като сравних продуктите на Френска селска торта и тези дадени в списанието, видях, че разликата е само в добавката на сиренето.






за блата:
   
        2 яйца
        150 гр. захар
        400 гр. брашно
        200 мл. прясно мляко
        50 гр. масло
        2 с.л мед
        1 ч.л сода бикарбонат

за крема:

        2 кофички заквасена сметана ( по 400гр. всяка)
        400 гр. крем сирене
        10 с.л пудра захар
         


         За блатовете разбийте яйцата със захрта в дълбока тенджера. Добавете млякото, меда, содата и маслото. Поставете сместа на слаб огън, като бъркате непрекъснато до получаване на златист цвят. Махнете от огъня и прибавете брашното наведнъж и разбъркайте енергично с дървена лъжица. Получава се топка тесто. Ако е нужно добавете още 1-2 с.л брашно до получаване на меко, нелепкаво тесто. 



        Разделете тестото на 6-7 топки, които разточете на тънки кори върху набрашнен плот. Всяка една от платките изпечете върху хартия за печене, в предварително загрята фурна на 180*С. Необходими са само няколко минути, затова внимавайте да не ги изгорите. 


        За крема разбийте сметаната, крема сиренето и захарта.
        За да сглобите тортата процедирайте по следния начин: Сложете една изстинала кора в подходяща чиния за сервиране и я намажете с крем. Отгоре поставете друга и така повторете докато корите свършат. Намажете тортата с крема отгоре и отстрани и ако искате може да панирате с орехи. Аз поръсих само отгоре и добавих сушени червени боровинки.


сряда, 26 март 2014 г.

Шоколадов мус с авокадо







           Наскоро попаднах на един сайт, наречен foodpanda, за доставка на храна по домовете и офиса. Направи ми впечатление, че повечето от ресторантите предлагат изобилие от веган храна. Стана ми интересно, защото за нашите заведения  в нашия край това е новост и не се среща. Другото удобство е, че можеш да си поръчаш домашна храна дори и в офиса, а ако те изненадат гости и искаш да се представиш на ниво, избора от салати, основни, десерти, баници, пици е голям, а освен всичко това има и мобилна версия. Та в този ред на мисли и аз днес ще ви представя един лесен, бърз и страхотен десерт, отгоре на това и веган( не че съм веган), но тази тема ми е много интересна.




           1 голямо авокадо
           100 гр. натурален шоколад
           2 с.л какао
           2 с.л мед
           1 с.л кокосово масло


          Обелете авокадото, нарежете го на парчета и го поставете в блендер. Добавете какаото, кокосовото масло и меда. Блендирайте всичко да гладка смес. Разтопете шоколада на водна баня и го оставете леко да се охлади. Добавете към шоколада сместа с авокадо и разбъркайте. Може да добавите различни аромати, аз си избрах портокалова кора.


понеделник, 24 март 2014 г.

Печени кореноплодни







            Идеята за тях се роди след публикациите на Катето и Пепчо, а начина на приготвяне прочетох в едно кулинарно списание. Там предлагаха вариант за здравословни пържени картофки, който на мен ми харесаха и реших, че и с други зеленчуци ще се получи и не сбърках. Дресинга, който се използва придава невероятен вкус, а ако искате да пробвате, може да използвате само картофи, стават божествени.




            1 голям картоф
        1 глава алабаш
        1 малка глава целина
        1 бяла ряпа
        2 моркова
        1 корен земна ябълка
        1/2 ч.ч зехтин
        2 с.л дижонска горчица
        черен пипер на вкус
        копър за поръсване
        щипка сол
        2 скилидки чесън

          Почиствате и обелвате кореноплодните и ги нарязване на филийки или пръчици. В голям съд смесвате зехтина, чесъна и горчицата. Разбърквате добре и изсипвате зеленчуците. Отново разбърквате до покриването им със соса. Изсипвате ги в голяма тава, покрита с хартия за печене и пъхате във фурната на 200*С. Поднесете топли и наръсени с копър.


четвъртък, 20 март 2014 г.

Лесен и бърз пай с лук и гъби и Пица с праз






            Винаги когато приготвям от нашата любима баница ми остават по две- три кори, и тъй като сърце не ми дава да ги хвърля, ги оползотворявам в такива бързи импровизации. Вие може да сложите в плънката продукти, които на вас ви харесват или имате в наличност. Заливката ми стана любима и не е моя идея, а на Тики, затова и реших да пусна и пицата с праз в тази публикация, въпреки, че малко ме е срам, защото Танчето толкова добре е поднесла тази пица , а моята е малко неугледна, но вкуса пък за сметка на това е уникален. Тики, благодаря ти за тази рецепта, наистина е много сполучлива и вкусна.





             1 глава лук
          1 стрък праз
          0, 500 гр. гъби
          1 морков
          сол на вкус
          черен пипер на вкус
          чубрица
          3 кори за баница
          3 яйца
          100 гр. кашкавал


       Намаслете кръгла тавичка с диаметър 22-24 см. Разстелете корите и подгънете краищата им навътре. В малко олио запържете ситно нарязаните лук и праз. Добавете почистените и нарязани на филийки гъби и нарязания на кубчета морков. Задушете на слаб огън до изпаряване на водата, която ще пусна гъбите. Овкусете с черен пипер, чубрица и сол. Сместа трябва да остане на мазнина. Дръпнете от огъна и оставете леко да се охлади.
       Разбийте яйцата и добавете настъргания кашкавал.
       Изсипете охладената гъбена смес върху корите, а отгоре полейте с яйчната смес. Печете на 180* до зачервяване.




                          Пица с праз

       


        
             Рецептата за тази вкусна пица ще намерите при Тики.




      Не знам защо не мога да променя цвета на връзката, но като натиснете върху името на Тики, ще се насладите на прекрасните и кулинарни изкушения.

събота, 15 март 2014 г.

Фантазии с тиква: Чийзкейк с тиква









            Украсата не ми се получи, защото направих грешка- първо поръсих с пудра захар и след това направих розички от тиква, а трябваше да е обратно. Но  това в сравнение с мекия и деликатен вкус на този чийзкейк остана на заден план.



        За бисквитената основа:

              200 гр. бисквити
              100 гр. масло
              1-2 с.л ром

     За пълнежа:

            2 ч.ч сварена и отцедена тиква
            400 гр. подсладено кондензирано мляко
            250 гр. крема сирене
            1/2 ч.ч пудра захар
            4 яйца
            щипка канела


             Смелете бисквитите в кухненски робот. Добавете разтопеното масло и рома. Разбъркайте и изсипете сместа във форма с падащи стени ( 20-22см). Разстелете бисквитите и с помощта на лъжица притеснете добре, като се стараете да оформите равномерен блат. Ако сместа ви се вижда много суха може да добавите още масло или 1-2 с.л сладкарска сметана. Поставете тавата за кратко в хладилника. 
           В голяма купа разбийте яйцата със захарта, добавете тиквата и крем сиренето, канелата и накрая кондензираното мляко. Разбийте добре и изсипете тиквената смес върху бисквитената основа. Пъхнете в предварително загрята фурна и печете чийзкейка на 180*С. Поръсете с пудра захар и канела.



понеделник, 10 март 2014 г.

Фантазии с тиква: Крем сладкиш с тиква








            В последно време ми се случиха много лощи неща, които изпиха изцяло оптимизма  и вдъхновението ми. Нямам желание  за готвене, снимане или писане. Казвам си, че няма да е все така и се опитвам да се изправя и да продължа напред, каквото и да ми коства. Пък и всяко нещо се случва по дадена причина и знам, че след лошото винаги идва хубаво.
         Бях започнала с публикациите на тема тиква, а този сладкиш може би месец отлежава в папката за публикуване. Източник на рецептата е кулинарното списание " Кулинарен журнал".




                1 кг тиква
           50 г краве масло
           1 ч.ч. сладкарска сметана
           3 яйца
           150 г захар
           1 с.л. брашно
           1 ч.л. канела
           1 щипка индийско орехче
           1 ванилия
           1 к.ч. орехи




              По рецепта беше дадено тиквата да се опече, но аз първо я сварих, а след това я отцедих добре. Така че вие може да избирате как да процедирате. 
           След като сте подготвили тиквата, добавете към нея размекнатото масло и я пюрирайте. Добавете сметаната и пак разбъркайте с пасатора или миксера. Отделете белтъците от жълтъците и разбийте жълтъците със захарта и брашното на гъст крем. Добавете ги към тиквената смес. Следват подправките и орехите, а накрая сложете и разбитите на сняг белтъци. Внимателно размесете с помощта на шпатула и изсипете в намаслена тава. Печете на 180*С в предварително загрята фурна. Може да го поръсите с пудра захар или да полеете с мед, както направих аз. 


петък, 28 февруари 2014 г.

Фантазии с тиква: Олади с тиква






               Продължавам на тиквена вълна, че вече и минава сезона. Обожавам я и в сладък и в солен вариант. Идеята за оладите сигурно се досещате, че е на Инчето, с тази разлика, че замених ябълките с тиква. Федорка, благодаря ти за прекрасната рецепта, станаха пухкави и вкусни олади и изчезнаха за норматив.



                 Копирам рецептата за тези вкусни олади, направо от Инчето. Надявам се да не се разсърди.
1 яйце

5 супени лъжици захар

1 чаена чаша кисело мляко

1/2 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка сода бикарбонат

1 и 3/4 чаени чаши брашно

  1 1/2 ч.ч настъргана тиква

ванилия

1/2 ч.л канела

олио за тигана
    

            В купа смесваме брашното, солта, захарта и ванилията. Към тях прибавяме яйцето, киселото мляко, в което предварително сме разтворили содата бикарбонат и настърганата тиква. Разбъркваме до хомогенизиране.
     В тефлонов тиган поставяме около 1-2 супени лъжици олио и го сгорещяваме, след което вземаме със супена лъжица от получената смес и я пускаме в добре сгорещения тиган / по 3-4 броя в тиган, защото се надуват/. Пържим оладите на среден огън и от двете страни.        
Преди да поставим следващите олади в тигана, отново добавяме 1-2 супени лъжици олио в тигана.  
Гарнирайте с мед и орехи и им се насладете.

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Ябълкови фантазии: Кейк с орехи и ябълкова поръска








           Много често правя ябълков кекс, но този път реших да е малко по различен.  Исках  ябълките да са хрупкави и същевременно сочни. Затова реших да ги използвам като поръска.



                     5 яйца
                1 ч.ч захар
                1/2 ч.ч олио
                3/4 ч.ч прясно мляко
                1 ч.л канела
                1 ч.ч едро нарязани орехи
                1 ч.ч ръжено брашно
                1 ч.ч бяло брашно
                1 бакплувер

за поръската:

                2 ябълки
                2 с.л галета
                1 ч.л канела



             Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете олиото и след това прясното мляко. Разбъркайте и сложете орехите и двата вида брашно, което предварително сте размесили с бакплувера и канелата. Изсипете тестото в продълговата форма за кекс, покрита с намаслена хартия за печене.
             Ябълките обелете и нарежете на кубчета. Оваляйте ги смес от галета и канела. Поръсете ги върху тестото и поставете тавата в предварително загрята фурна на 180*С. Печете докато ябълките придобият златиста коричка и покрийте формата с алуминиево фолио до пълна готовност на кейка. За да разберете дали е готов проверете с дървен шиш, той трябва да излезне сух.


събота, 22 февруари 2014 г.

Ябълкови фантазии: Ябълкова пита с канела






         Тъй като ми се събраха няколко рецепти с един основен продукт, реших да ги пусна като една поредица, която ще включва три или повече рецепти с тази основна съставка. Първата рецепта беше Ябълкови мъфини с крем сирене. Сега следва тази наслада, която според мен е по скоро пай, но реших да не променям заглавието на рецептата и да я пусна така, както  съм я преписала. Няма значение как се нарича, важното е, че е безумно вкусно.




за тестото:
  
          250 гр. брашно
          100 гр. масло
          1 с.л захар
          1 яйце
          щипка сол
          1-2 с.л много студена вода

за плънката:

          3 големи ябълки
          1 ч.л канела
          2 яйца
          200 мл. сладкарска сметана
          150 гр. захар


 
            За тестото разбийте яйцето със захарта и щипка сол. Добавете мекото масло и брашното. Замесете меко тесто. Ако е необходимо добавете 1-2 с.л студена вода. Разточете тестото на тънка кора,  с която покрийте дъното и стените на форма за пай или тава с падащи стени. Оставете в хладилника за 30 мин. да стегне.


        
             Почистете ябълките от семките и кората. нарежете ги на филийки. Наредете ги плътно върху тестото и поръсете с половината част от канелата и захарта. Печете 20 мин. при 200-220 *С в предварително загрята фурна. Разбийте отделно сметаната и към нея добавете и разбитите яйца. Извадете тавичката от фурната и изсипете яйчната смес. Поръсете с останалата канела и върнете във фурната за около 25 мин. или докато крема стегне.


сряда, 19 февруари 2014 г.

Ябълкови фантазии :Ябълкови мъфини с крем сирене







          



             4 ябълки
         125 гр. крема сирене
         2 ч.ч брашно
         1 1/2 ч.ч захар
         100 мл. прясно мляко
         2 яйца
         1/2 ч.ч галета
         50 гр. масло
         1 к.л канела
         1 бакплувер

         Разбийте с миксер крема сиренето, две трети от захарта, яйцата, млякото, разтопеното масло до получаването на гладка смес. Към нея прибавете брашното, предварителnо размесено с бакплувера. Бъркайте до получаване на меко тесто.



           Почистете и обелете ябълките. Нарежете ги на кубчета и ги объркайте с галетата. Добавете ги към тестото и внимателно разбъркайте.Разпределете тестото във формички за мъфини, като ги напълните до две трети от обема им. Аз ги пекох в купички за крем карамел и затова предварително бях намазнила и набрашнила формите. Смесете заделената захар с канелата и поръсете мъфините. Печете на 180*С в предварително загрята фурна.


петък, 14 февруари 2014 г.

Честит Св. Валентин










            Честит празник на всички празнуващи деня на виното, на влюбените или именния си ден. Пожелавам ви от сърце да бъдете здрави, обичани и влюбени не само в половинката си, а и във себе си, в живота и във всичко красиво, което ви заобикаля.
             Представям ви един уникален крем, които ще се превърне в любим на обичащите кокос. Не съм избрала рецептата случайно. Исках да е нещо кокосово, тъй като моята половинка е и именник днес, а той обожава тази бяла и ароматна наслада. 


                                 Кокосов крем





               2 яйца
          400 гр. подсладено кондензирано мляко
          300 мл. прясно мляко
          125 гр. кокосови стърготини ( една препълнена чаена чаша)



              Разбийте яйцата, добавете кондензираното мляко, прясното мляко и кокоса. Разбъркайте до еднородна смес и изсипете в огнеопорни купички или купички за крем карамел. Поставете ги в тава, която напълнет до половината на купичките с вода. Пъхнете във фурната, която предварително сте загряли на 180*С. Печете около 50-60 мин. Оставете да се охлади във водата и след това може да полеете с карамел или шоколад. 

              Рецептата е от прекрасния блог Моите сладкиши. Авторката там е представила рецептата като кейк, но аз реших да го изпека в отделни чаши.