Може да го срещнете и като Ватикански кекс, с малко разлика в рецептата. Не знам коя е оригиналната рецепта и наименование, но на мен заедно с кваса ми беше дадено и листче с инструкции за приготвяне. Там хляба беше наречен Витлеемски и затова и аз така го публикувам. В рецептата пише, че се използват стафиди, но поради липса на такива, сложих сушени кайсии.
Беше ми много интересно да го приготвям цяла седмица, а пък и на нашата улица беше хит и събота и неделя от всякъде ухаеше на прясно изпечен хляб. Поверието е, че хляба трябва да се изпече веднъж в живота и носи щастие и късмет на цялата къща. А и вкуса си заслужава, не остана и трошица.
Пригответе си стъклен или пластмасов съд с капак.
В понеделник сложете в съда 250 гр. захар.
Във вторник- 250 мл. прясно мляко.
Сряда- 250 гр. брашно.
Четвъртък разбъркайте сместа с дървена лъжица.
В петък разделете кваса на четири равни части. Три от тях раздайте на ваши близки и приятели, а четвъртата част си оставете в съда.
В събота към вашата част добавете;
250 гр. брашно
1/2 ч.л сода, предварително погасена с малко оцет
1/2 ч.л бакплувер
3 яйца
1 ванилия
250 гр. олио
1/2 ч.л канела
150 гр. стафиди
100 гр. натурален шоколад (нарязан)
1 шепа нарязани орехи
Разбийте яйцата, добавете олиото и содата. След това сложете стафидите, орехите, ванилията, шоколада и канелата. Разбъркайте и добавете тази смес към кваса. Смесете бакплувера с брашното и изсипете към сместа. Бъркайте само с дървена лъжица.
Изсипете тестото в продълговата форма за кекс, която предварително сте покрили с намазнена хартия за печене. Печете на 170*С в предварително загрята фурна до суха клечка. По време на печенето може да покриете с фолио, ако хляба се зачерви прекалено много.