четвъртък, 29 май 2014 г.

Шоколадов сладкиш със сушени плодове и ядки














           3 яйца
       3 белтъка
       1 ч.ч захар
       1 ч.ч микс от нарязани сушени плодове ( аз използвах фурми, сини сливи и червени боровинки)
       3/4 ч.ч смлени лешници
       3/4 ч.ч смлени орехи
       100 гр. натурален шоколад
       1/2 ч.ч олио
       2 с.л какао
       1 бакплувер
       3 с.л ръжено брашно



         Разделете белтъците от жълтъците на трите яйца. Отделно към белтъците сложете и другите три белтъка. Разбийте ги на сняг с половината от захарта. С другата половина захар разбийте жълтъците на гъст крем. Добавете и олиото, като не спирате да разбивате. 


         Разтопете шоколада на водна баня и го добавете към жълтъчната смес. Разбъркайте и след това прибавете сушените плодове, орехите и лешниците. Хомогенизирайте и добавете брашното, размесено с бакплувера. Накрая смесете и белтъците, като бъркате от центъра към върха. Изсипете тестото във форма с размери 20-22 см. в диаметър, покрита с хартия за печене. Пъхнете в предварително загрята на 180*С фурна и печете до готовност. По средата на печенето може да покриете с фолио, за да не изгори горната част на сладкиша.
          По желание може да полеете с крем или разтопен шоколад. Аз намазах десерта с течен шоколад и наръсих с какао.


петък, 23 май 2014 г.

Баница- Чийзкейк



         



        Рецептата за тази баница е на Владо Береану. Попаднах на нея в едно списание. Обичам сладко- соленият вкус и естествено веднага ме грабна. Единственото, което промених, това беше броя на яйцата- вместо 10 ( видяха ми са много), използвах 7. Не мисля, че баницата загуби от липсата на три яйца. Хапнахме си я с охота, с изключение на съпруга ми, който не обича баница със захар. А, и студена за мен е по вкусна.



        1 п. кори
        7 яйца
        400 гр. заквасена сметана( изплозвах тази на Lidl)
        10 ч.л захар
        100 гр. стафиди
        400 гр. сирене
        1 п. масло (125 гр.)
  
        Яйцата се разбиват със сметаната с помощта на миксер. Постепенно се добавя захарта и накрая стафидите. 
        Маслото се разтопява без да се допуска завиране.
        Сиренето се натрошава.
        Взимат се две кори и се поставят в намаслена тава ( аз използвах тава с размери 32 см в диаметър). Отгоре се поръсва първо малко натрошено сирене, а след това разтопено масло. Върху тях се разстила малко от сметановата смес.


        Баницата се подрежда в тази последователност, докато свършат продуктите, като последната кора се намазва само със сметанова смес.
        Тавата се поставя в предварително загрята на 200*С фурна и се пече до леко порозовяване отгоре и след това се покрива с алуминиево фолио и се допича до готовност. Не бива да придобива кафеникав цвят.
        Може да се поднесе и топла и студена.


понеделник, 19 май 2014 г.

Спаначен огретен









          1 кг. спанак
        300гр. извара
        1 глава лук
        2 с.л олио
        2 скилидки чесън
        4 яйца
        2 с.л брашно
        сол
        индийско орехче
        черен пипер
        200 мл. прясно мляко
        50 гр. кашкавал

         Запържете нарязаните на ситно лук и чесън. Добавете почистения, измит и нарязан спанак. Задушете до омекване на спанака. 
         Разбийте яйцата с брашното. Добавете подправките и сол. Следва изварата и прясното мляко. Разбъркайте до хомогенност и добавете спаначената смес. Изсипете в намаслена тавичка и печете на 180-200*С. Извадете от фурната и поръсете с настърган кашкавал. Допечете до златисто.




четвъртък, 15 май 2014 г.

Малинов чийз сладкиш






           Бърз и много вкусен, пък и ако имате като мен замразени плодове, които трябва да оползотворите, значи сте попаднали на вашата рецепта.



            1 пакет какаови бисквити ' Роден край'
        80 гр. масло
        2 п. сирене Крема ( 250 гр. общо)
        4 яйца
        1 ч.ч захар
        1 ванилия
        малини






                 Бисквитите натрошете на ситно или ги блиндирайте. Изсипете ги на равен пласт в кръгла тавичка с размери 24-25 см. в диаметър. Разтопете маслото и полейте бисквитените трохи. На равен пласт върху тях разпределете малините ( ако се притеснявате, че ще киселеят, може да поръсите с пудра захар) . 
            С помощта на миксер разбийте сиренето, захарта, ванилията и яйцата. Нанесете сместа равномерно върху малините. Изпечете сладкиша на 180*С в предварително загрята фурна. Охладете и поднесете.


събота, 10 май 2014 г.

Яйца с лук и сирене на фурна и чеснова топеница








           И двете ястия много ги обичам, но много любима ми е тази чеснова топеница, която знам от моята баба и е изключително популярна в нашия край. Може да се използва като добавка към картофи, качамак, каша или пък просто така да си топнете една филия хляб. Е, дано после не ви се налага да излизате, че ще се чудите как да премахнете миризмата на чесън.


      4 яйца
      2 връзки зелен лук
      4-5 с.л. олио
      150 мл. прясно мляко
      100 гр. натрошено сирене
      черен пипер и сол на вкус
      1/2 връзка магданоз

     Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото  до омекване. Прибавя се сол и черен пипер на вкус. Разбърква се и се залива със смес от разбитите с млякото яйца, натрошеното сирене и нарязания магданоз. Тавичката се слага в предварително загрята фурна и се пече до готовност.



                     Чеснова топеница

 

             2 връзки зелен чесън 
         сол на вкус
         1 к.л червен пипер
         4-5 с.л олио

    Чесъна нарежете на ситно и посолете. Прехвърлете го в хаванче и го начукайте( претрийте) . Загрейте олиото и сложете чесъна, като го запържите до омекване. Накрая сложете и червения пипер и пържете още 1-2 мин. Охладете и поднесете.



      

сряда, 7 май 2014 г.

Шоколадова халва с орехи






             Рецептата за тази невероятна халва видях в списание " Кулинарен уикенд", и още на мига ме грабна. Естествено не се стърпях и на следващият ден беше готова. Може да се направи и с други ядки, като според мен с шам фъстък ще се получи идеално. Но и с орехи  има богат и плътен вкус, топи се в устата.



       200 гр. натурален шоколад
       25 гр. масло
       120 гр. орехи
       300 гр. сварено кондензирано мляко

            Начупете шоколада и го сложете в тенджера. Добавете маслото и кондензираното мляко, което предварително сте варили  ( не отваряно) 3 часа и след това охладили. Може да използвате и готово карамелизирано кондензирано мляко. Сложете тенджерата на водна баня и разбърквайте сместа докато шоколада и маслото се разтопят и всичко се хомогенизира добре.  Дръпнете от огъня и добавете начупените ядки. Излейте сместа в застлана с готварско фолио тавичка. Изстудете до стайна температура и после сложете в хладилника и оставете да се втвърди.


вторник, 29 април 2014 г.

Млечна резядка












              1 краставица
         400 гр. кашкавалена извара
         4 с.л цедено кисело мляко
         3-4 с.л смлени орехи
         сол на вкус
         черен пипер на вкус
         2-3 с.л зехтин
         2 скилидки чесън
         копър 
         магданоз

           Настържете краставицата на едро ренде. Добавете всички други продукти и разбъркайте. Оставете за около един час да се обединят  вкусовете и ароматите и сервирайте.






сряда, 23 април 2014 г.

Следвеликденски шоколадов крем










            Рецептата за този крем е от книгата на Иван Звездев, която веригата магазини Lidl подаряваха при покупки на определена стойност. И миналата година го правих, но така и не оцеля за снимки, но тази година изпреварих моите гладници. Единствената разлика, е че добавих натурален шоколад.


                 400 мл сладкарска сметана
            90 гр. натурален шоколад
            4 жълтъка
            3-4 филии козунак
            1 есенция ванилия на Др. Йоткер
            масло за намазване на формите



        Сметаната се загрява до кипване и след това се слага нарязаният на ситно шоколад. Бъркайте до разтопяване на шоколада. Отделно разбийте жълтъците и с непрекъснато бъркане, на тънка струйка ги добавете към сметаната. След това ароматизирайте с ванилията. Малки огнеупорни купички или формички за крем карамел намажете с масло. На дъното разпределете козунака, нарязан на кубчета и залейте с шоколадовата смес. Печете крема на водна баня при 180*С в предварително загрята фурна.



  



понеделник, 21 април 2014 г.

Великденска торта







                Честито Воскресение Христово!
               Пожелавам на всички да бъдат здрави, щастливи, много светли и радостни дни! Амин!
                 Моята тортичка не е нещо особено, но пък беше толкоова вкусна, че свърши за един миг. Пък и по Великден изобилстваме от козунаци, които трябва да се вложат а за децата празник без торта не е празник.


   
             стар козунак
          сладко от праскови
          1 л. прясно мляко
          1п. пудинг с вкус на сметана на Др. Йоткер
          1п. пудинг с вкус на шоколад на Др. Йоткер


         Сварете пудингите според указанията на опаковката. Нарежете козунака на филийки. Във форма с падащи стени наредете филийки козунак, като се стремите максимално да запълните празнините. Намажете със сладко от праскови и излейте белия крем. Покрийте с друг пласт козунак, намажете отново със сладко и завършете с шоколадовия крем.



            Оставете тортата няколко часа да отлежи и да стегне хубаво крема, а най добре едно денонощие. Украсете и поднесете.


сряда, 16 април 2014 г.

Полски сладкиш " Мухляк"









              Хрупкав и същевременно топящ се в устата- така бих определила този неустоим сладкиш. Случайно попаднах на рецептата в стар брой на кулинарно списание и още като я четях ме грабна начина на приготвяне. Пуснах и чичко гугъл, но излезнаха  само няколко чуждоезични блогове, и продуктите и начина на правене не се различаваха от описаното в  списанието. И така любопитна от резултата побързах да го направя. За мен това е от онези сладкиши, които завладяват и съзнанието и вкусовите рецептори. Надявам се и на вас да ви хареса.




            4 яйца
        1 ч.ч захар
        2 ч.ч брашно
        250 гр. масло
        1/2 п. бакплувер
        1 1/2 с.л какао
        450 гр. сладко

        Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Към леко разбитите жълтъци, добавете брашното, бакплувера и омекналото на стайна температура масло. Замесете гладко тесто, което разделете на три равни части. В едната част сложете какаото и омесете до пълното му поемане и получаване на кафява смес. Едната светла част и тази с какаото завийте в прозрачно фолио и поставете за 30 мин. във фризера. Третата светла част разточете на кора и я поставете в покрита с хартия тава. Аз използвах  правоъгълна йенска тава с размери 30x20см. Поставете и нея в хладилника. 


        Белтъците разбийте на гъст сняг заедно със захарта. 
        Сладкото, което използвате е препоръчително да бъде от кисел плод ( сини сливи например), но аз сложих от боровинки.
        Изкарайте тавата от хладилника и нанесете върху нея мармалада на равен слой. Отгоре настържете с помощта на ренде кафявото тесто. Изсипете върху какаовите трохи белтъчната смес, а над тях настържете третата част от бяло тесто. Пъхнете сладкиша в предварително загрята на 180*С фурна и печете около 40 мин. Ако е необходимо покрийте с алуминиево фолио по средата на печенето, за да не загори горната част на сладкиша.


петък, 11 април 2014 г.

Витлеемски хляб







         Може да го срещнете и като Ватикански кекс, с малко разлика в рецептата. Не знам коя е оригиналната рецепта и наименование, но на мен заедно с кваса ми беше дадено и листче с инструкции за приготвяне. Там хляба беше наречен Витлеемски и затова и аз така го публикувам. В рецептата пише, че се използват стафиди, но поради липса на такива, сложих сушени кайсии.
        Беше ми много интересно да го приготвям цяла седмица, а пък и на нашата улица беше хит и събота и неделя от всякъде ухаеше на прясно изпечен хляб. Поверието е, че хляба трябва да се изпече веднъж в живота и носи щастие и късмет на цялата къща. А и вкуса си заслужава, не остана и трошица.



                 Пригответе си стъклен или пластмасов съд с капак.
             В понеделник сложете в съда 250 гр. захар.
             Във вторник- 250 мл. прясно мляко.
             Сряда- 250 гр. брашно.
             Четвъртък разбъркайте сместа с дървена лъжица.
             В петък разделете кваса на четири равни части. Три от тях раздайте на ваши близки и приятели, а четвъртата част си оставете в съда.
             В събота към вашата част добавете;

                         250 гр. брашно
                         1/2 ч.л сода, предварително погасена с малко оцет
                         1/2 ч.л бакплувер
                         3 яйца
                         1 ванилия
                         250 гр. олио
                         1/2 ч.л канела
                         150 гр. стафиди
                         100 гр. натурален шоколад (нарязан)
                         1 шепа нарязани орехи




                 Разбийте яйцата, добавете олиото и содата. След това сложете стафидите, орехите, ванилията, шоколада и канелата. Разбъркайте и добавете тази смес към кваса. Смесете бакплувера с брашното и изсипете към сместа. Бъркайте само с дървена лъжица. 
             Изсипете тестото в продълговата форма за кекс, която предварително сте покрили с намазнена хартия за печене. Печете на 170*С в предварително загрята фурна до суха клечка. По време на печенето може да покриете с фолио, ако хляба се зачерви прекалено много.


              

понеделник, 7 април 2014 г.

Зеленчукови кюфтета






     Много са ни любими, а експериментите с тях са безбройни. Всеки път може да се добави един зеленчук или даже два. Всичко е въпрос на вкус.



               1 кг. картофи
          2 моркова
          200 гр. грах
          копър
          сол
          черен пипер
          кимион
          1 яйце

за  паниране:
          олио за пържене
          брашно ( около 1 малка купичка)
          2 с.л галета
          яйца


     Сварете отделно картофите, граха и морковите. Картофите настържете на ренде или намачкайте. Морковите нарежете на кубчета. Към намачканите картофи добавете подправките и осолете. След това сложете яйцето и разбъркайте добре. Накрая добавете и морковите и граха, като размесите внимателно, за да не се смачкат. С мокри ръце оформете кюфтета, които оваляйте в смесеното с галета брашно, а след това потопете в разбити яйца. Изпържете в  сгорещено олио.



понеделник, 31 март 2014 г.

Френска селска торта с крем сирене









          Малко ми станаха по дебели блатовете, но с крема се получи идеалният поне за мен и моето семейство вкус. Идеята за добавка на сирене крема не е моя, видях е в едно кулинарно списание. Там тортата имаше и друго наименование, но като сравних продуктите на Френска селска торта и тези дадени в списанието, видях, че разликата е само в добавката на сиренето.






за блата:
   
        2 яйца
        150 гр. захар
        400 гр. брашно
        200 мл. прясно мляко
        50 гр. масло
        2 с.л мед
        1 ч.л сода бикарбонат

за крема:

        2 кофички заквасена сметана ( по 400гр. всяка)
        400 гр. крем сирене
        10 с.л пудра захар
         


         За блатовете разбийте яйцата със захрта в дълбока тенджера. Добавете млякото, меда, содата и маслото. Поставете сместа на слаб огън, като бъркате непрекъснато до получаване на златист цвят. Махнете от огъня и прибавете брашното наведнъж и разбъркайте енергично с дървена лъжица. Получава се топка тесто. Ако е нужно добавете още 1-2 с.л брашно до получаване на меко, нелепкаво тесто. 



        Разделете тестото на 6-7 топки, които разточете на тънки кори върху набрашнен плот. Всяка една от платките изпечете върху хартия за печене, в предварително загрята фурна на 180*С. Необходими са само няколко минути, затова внимавайте да не ги изгорите. 


        За крема разбийте сметаната, крема сиренето и захарта.
        За да сглобите тортата процедирайте по следния начин: Сложете една изстинала кора в подходяща чиния за сервиране и я намажете с крем. Отгоре поставете друга и така повторете докато корите свършат. Намажете тортата с крема отгоре и отстрани и ако искате може да панирате с орехи. Аз поръсих само отгоре и добавих сушени червени боровинки.


сряда, 26 март 2014 г.

Шоколадов мус с авокадо







           Наскоро попаднах на един сайт, наречен foodpanda, за доставка на храна по домовете и офиса. Направи ми впечатление, че повечето от ресторантите предлагат изобилие от веган храна. Стана ми интересно, защото за нашите заведения  в нашия край това е новост и не се среща. Другото удобство е, че можеш да си поръчаш домашна храна дори и в офиса, а ако те изненадат гости и искаш да се представиш на ниво, избора от салати, основни, десерти, баници, пици е голям, а освен всичко това има и мобилна версия. Та в този ред на мисли и аз днес ще ви представя един лесен, бърз и страхотен десерт, отгоре на това и веган( не че съм веган), но тази тема ми е много интересна.




           1 голямо авокадо
           100 гр. натурален шоколад
           2 с.л какао
           2 с.л мед
           1 с.л кокосово масло


          Обелете авокадото, нарежете го на парчета и го поставете в блендер. Добавете какаото, кокосовото масло и меда. Блендирайте всичко да гладка смес. Разтопете шоколада на водна баня и го оставете леко да се охлади. Добавете към шоколада сместа с авокадо и разбъркайте. Може да добавите различни аромати, аз си избрах портокалова кора.


понеделник, 24 март 2014 г.

Печени кореноплодни







            Идеята за тях се роди след публикациите на Катето и Пепчо, а начина на приготвяне прочетох в едно кулинарно списание. Там предлагаха вариант за здравословни пържени картофки, който на мен ми харесаха и реших, че и с други зеленчуци ще се получи и не сбърках. Дресинга, който се използва придава невероятен вкус, а ако искате да пробвате, може да използвате само картофи, стават божествени.




            1 голям картоф
        1 глава алабаш
        1 малка глава целина
        1 бяла ряпа
        2 моркова
        1 корен земна ябълка
        1/2 ч.ч зехтин
        2 с.л дижонска горчица
        черен пипер на вкус
        копър за поръсване
        щипка сол
        2 скилидки чесън

          Почиствате и обелвате кореноплодните и ги нарязване на филийки или пръчици. В голям съд смесвате зехтина, чесъна и горчицата. Разбърквате добре и изсипвате зеленчуците. Отново разбърквате до покриването им със соса. Изсипвате ги в голяма тава, покрита с хартия за печене и пъхате във фурната на 200*С. Поднесете топли и наръсени с копър.


четвъртък, 20 март 2014 г.

Лесен и бърз пай с лук и гъби и Пица с праз






            Винаги когато приготвям от нашата любима баница ми остават по две- три кори, и тъй като сърце не ми дава да ги хвърля, ги оползотворявам в такива бързи импровизации. Вие може да сложите в плънката продукти, които на вас ви харесват или имате в наличност. Заливката ми стана любима и не е моя идея, а на Тики, затова и реших да пусна и пицата с праз в тази публикация, въпреки, че малко ме е срам, защото Танчето толкова добре е поднесла тази пица , а моята е малко неугледна, но вкуса пък за сметка на това е уникален. Тики, благодаря ти за тази рецепта, наистина е много сполучлива и вкусна.





             1 глава лук
          1 стрък праз
          0, 500 гр. гъби
          1 морков
          сол на вкус
          черен пипер на вкус
          чубрица
          3 кори за баница
          3 яйца
          100 гр. кашкавал


       Намаслете кръгла тавичка с диаметър 22-24 см. Разстелете корите и подгънете краищата им навътре. В малко олио запържете ситно нарязаните лук и праз. Добавете почистените и нарязани на филийки гъби и нарязания на кубчета морков. Задушете на слаб огън до изпаряване на водата, която ще пусна гъбите. Овкусете с черен пипер, чубрица и сол. Сместа трябва да остане на мазнина. Дръпнете от огъна и оставете леко да се охлади.
       Разбийте яйцата и добавете настъргания кашкавал.
       Изсипете охладената гъбена смес върху корите, а отгоре полейте с яйчната смес. Печете на 180* до зачервяване.




                          Пица с праз

       


        
             Рецептата за тази вкусна пица ще намерите при Тики.




      Не знам защо не мога да променя цвета на връзката, но като натиснете върху името на Тики, ще се насладите на прекрасните и кулинарни изкушения.

събота, 15 март 2014 г.

Фантазии с тиква: Чийзкейк с тиква









            Украсата не ми се получи, защото направих грешка- първо поръсих с пудра захар и след това направих розички от тиква, а трябваше да е обратно. Но  това в сравнение с мекия и деликатен вкус на този чийзкейк остана на заден план.



        За бисквитената основа:

              200 гр. бисквити
              100 гр. масло
              1-2 с.л ром

     За пълнежа:

            2 ч.ч сварена и отцедена тиква
            400 гр. подсладено кондензирано мляко
            250 гр. крема сирене
            1/2 ч.ч пудра захар
            4 яйца
            щипка канела


             Смелете бисквитите в кухненски робот. Добавете разтопеното масло и рома. Разбъркайте и изсипете сместа във форма с падащи стени ( 20-22см). Разстелете бисквитите и с помощта на лъжица притеснете добре, като се стараете да оформите равномерен блат. Ако сместа ви се вижда много суха може да добавите още масло или 1-2 с.л сладкарска сметана. Поставете тавата за кратко в хладилника. 
           В голяма купа разбийте яйцата със захарта, добавете тиквата и крем сиренето, канелата и накрая кондензираното мляко. Разбийте добре и изсипете тиквената смес върху бисквитената основа. Пъхнете в предварително загрята фурна и печете чийзкейка на 180*С. Поръсете с пудра захар и канела.