вторник, 17 юни 2014 г.

Шоколадово- кокосов сладкиш








       Няма въобще да го хваля. Само ще кажа, че се пристрастих ме към този сладкиш.



за блата:

      90гр. натурел шоколад
      90гр. масло
      3/4 ч.ч пудра захар
      1 яйце
      2 с.л какао
      1 ч.ч брашно

за кокосовия пълнеж:

      200 гр. пълномаслен кокос
      400 гр. подсладено кондензирано мляко
      2 яйца



     За основата шоколада се разтопява на водна баня. Захарта и маслото ( на стайна Т) се разбиват до получаването на гладък крем. Постепенно се добавя стопения шоколад и яйцето. Всичко се разбърква добре. Добавят се какаото и брашното и всичко се разбърква до еднородна смес. Тавичка с размери около 20 см. в диаметър се покрива с хартия за печене и се намазва с масло. Тестото се изсипва и се заглажда ( получава се гъсто тесто). Тавата се слага в предварително загрята на 180*С фурна и се пече докато сместа се стегне леко ( отгоре да хване лека коричка). 
      За пълнежа се смесват млякото, кокоса и яйцата. Разбъркват се до еднородност и се изсипват върху леко запеченият шоколадов блат. Връща се във фурната до пълното стягане на крема.  След като е готов се оставя да се охлади напълно.



       

вторник, 10 юни 2014 г.

Пълнени тиквички с броколи








             В сезона на тиквичките ви предлагам една вкусна и бърза рецепта, която изключително много се хареса на моето семейство. Децата обичат броколи, но тиквички яде само Деян. Това беше повода и да използвам броколите като плънка, та така и другите малки човечета не можаха да откажат и си хапнаха и тиквичките, като в последствие разбраха, че са вкусни.


4 тиквички
450 гр. замразени броколи
100 гр. извара
100 гр. топено сирене
копър
сол
черен пипер
една скилидка чесън
малко олио
50 гр. кашкавал




      Броколите бланширайте за 5 мин. във вряща подсолена вода. Отцедете. 
      В голям съд смесете изварата, топеното сирене, копър, сол и черен пипер на вкус. Прибавете и настърганата скилидка чесън и малко олио. Към тази смес сложете броколите и разбъркайте.
      Тиквичките разполовете по дължина и издълбайте леко вътрешността с помощта на лъжица. Посолете леко, поръсете с малко черен пипер и малко олио. Разпределете броколите в лодките от тиквички, наредете ги в тава, в която предварително сложете малко олио и 1 ч.ч вода. Печете на 200*С в предварително загрята фурна и малко преди изваждане поръсете с настърган кашкавал. Върнете във фурната до получаване на златиста коричка.


вторник, 3 юни 2014 г.

Чийзкейк с череши




    
        

           Много, много любим десерт, а с  черешките отгоре се превръща в истинско блаженство и за сетивата, и за душата.



за основата:

        1 п. бисквити с масло Роден край
        1 п. масло
        25 мл. ром

за чийз крема:

        5 яйца
        1 ч.ч пудра захар
        2 п. крем сирене (250 гр. общо)
        400 гр. заквасена сметана ( използвах тази на lidl)
        1 ванилия
        1 буркан сладко от череши



        Смелете бисквитите в блендер и ги смесете с омекналото на стайна температура масло. Добавете рома и омесете до ронливо, мокро тесто. Ако ви се струва много суха сместа, добавете една-две супени лъжици прясно мляко или студена вода. Изсипете бисквитената смес във форма с диаметър 20-22 см и с помощта на обратната страна на лъжица оформете равномерен блат, като притискате. Сложете го в хладилника докато приготвите пълнежа.
        За него с помощта на миксер разбийте всички продукти до еднородност. Получава се течна смес. Изсипете я върху бисквитената основа и печете на 180*С в предварително загрята фурна до готовност. Оставете да се охлади и полейте със сладко от череши.



четвъртък, 29 май 2014 г.

Шоколадов сладкиш със сушени плодове и ядки














           3 яйца
       3 белтъка
       1 ч.ч захар
       1 ч.ч микс от нарязани сушени плодове ( аз използвах фурми, сини сливи и червени боровинки)
       3/4 ч.ч смлени лешници
       3/4 ч.ч смлени орехи
       100 гр. натурален шоколад
       1/2 ч.ч олио
       2 с.л какао
       1 бакплувер
       3 с.л ръжено брашно



         Разделете белтъците от жълтъците на трите яйца. Отделно към белтъците сложете и другите три белтъка. Разбийте ги на сняг с половината от захарта. С другата половина захар разбийте жълтъците на гъст крем. Добавете и олиото, като не спирате да разбивате. 


         Разтопете шоколада на водна баня и го добавете към жълтъчната смес. Разбъркайте и след това прибавете сушените плодове, орехите и лешниците. Хомогенизирайте и добавете брашното, размесено с бакплувера. Накрая смесете и белтъците, като бъркате от центъра към върха. Изсипете тестото във форма с размери 20-22 см. в диаметър, покрита с хартия за печене. Пъхнете в предварително загрята на 180*С фурна и печете до готовност. По средата на печенето може да покриете с фолио, за да не изгори горната част на сладкиша.
          По желание може да полеете с крем или разтопен шоколад. Аз намазах десерта с течен шоколад и наръсих с какао.


петък, 23 май 2014 г.

Баница- Чийзкейк



         



        Рецептата за тази баница е на Владо Береану. Попаднах на нея в едно списание. Обичам сладко- соленият вкус и естествено веднага ме грабна. Единственото, което промених, това беше броя на яйцата- вместо 10 ( видяха ми са много), използвах 7. Не мисля, че баницата загуби от липсата на три яйца. Хапнахме си я с охота, с изключение на съпруга ми, който не обича баница със захар. А, и студена за мен е по вкусна.



        1 п. кори
        7 яйца
        400 гр. заквасена сметана( изплозвах тази на Lidl)
        10 ч.л захар
        100 гр. стафиди
        400 гр. сирене
        1 п. масло (125 гр.)
  
        Яйцата се разбиват със сметаната с помощта на миксер. Постепенно се добавя захарта и накрая стафидите. 
        Маслото се разтопява без да се допуска завиране.
        Сиренето се натрошава.
        Взимат се две кори и се поставят в намаслена тава ( аз използвах тава с размери 32 см в диаметър). Отгоре се поръсва първо малко натрошено сирене, а след това разтопено масло. Върху тях се разстила малко от сметановата смес.


        Баницата се подрежда в тази последователност, докато свършат продуктите, като последната кора се намазва само със сметанова смес.
        Тавата се поставя в предварително загрята на 200*С фурна и се пече до леко порозовяване отгоре и след това се покрива с алуминиево фолио и се допича до готовност. Не бива да придобива кафеникав цвят.
        Може да се поднесе и топла и студена.


понеделник, 19 май 2014 г.

Спаначен огретен









          1 кг. спанак
        300гр. извара
        1 глава лук
        2 с.л олио
        2 скилидки чесън
        4 яйца
        2 с.л брашно
        сол
        индийско орехче
        черен пипер
        200 мл. прясно мляко
        50 гр. кашкавал

         Запържете нарязаните на ситно лук и чесън. Добавете почистения, измит и нарязан спанак. Задушете до омекване на спанака. 
         Разбийте яйцата с брашното. Добавете подправките и сол. Следва изварата и прясното мляко. Разбъркайте до хомогенност и добавете спаначената смес. Изсипете в намаслена тавичка и печете на 180-200*С. Извадете от фурната и поръсете с настърган кашкавал. Допечете до златисто.




четвъртък, 15 май 2014 г.

Малинов чийз сладкиш






           Бърз и много вкусен, пък и ако имате като мен замразени плодове, които трябва да оползотворите, значи сте попаднали на вашата рецепта.



            1 пакет какаови бисквити ' Роден край'
        80 гр. масло
        2 п. сирене Крема ( 250 гр. общо)
        4 яйца
        1 ч.ч захар
        1 ванилия
        малини






                 Бисквитите натрошете на ситно или ги блиндирайте. Изсипете ги на равен пласт в кръгла тавичка с размери 24-25 см. в диаметър. Разтопете маслото и полейте бисквитените трохи. На равен пласт върху тях разпределете малините ( ако се притеснявате, че ще киселеят, може да поръсите с пудра захар) . 
            С помощта на миксер разбийте сиренето, захарта, ванилията и яйцата. Нанесете сместа равномерно върху малините. Изпечете сладкиша на 180*С в предварително загрята фурна. Охладете и поднесете.


събота, 10 май 2014 г.

Яйца с лук и сирене на фурна и чеснова топеница








           И двете ястия много ги обичам, но много любима ми е тази чеснова топеница, която знам от моята баба и е изключително популярна в нашия край. Може да се използва като добавка към картофи, качамак, каша или пък просто така да си топнете една филия хляб. Е, дано после не ви се налага да излизате, че ще се чудите как да премахнете миризмата на чесън.


      4 яйца
      2 връзки зелен лук
      4-5 с.л. олио
      150 мл. прясно мляко
      100 гр. натрошено сирене
      черен пипер и сол на вкус
      1/2 връзка магданоз

     Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото  до омекване. Прибавя се сол и черен пипер на вкус. Разбърква се и се залива със смес от разбитите с млякото яйца, натрошеното сирене и нарязания магданоз. Тавичката се слага в предварително загрята фурна и се пече до готовност.



                     Чеснова топеница

 

             2 връзки зелен чесън 
         сол на вкус
         1 к.л червен пипер
         4-5 с.л олио

    Чесъна нарежете на ситно и посолете. Прехвърлете го в хаванче и го начукайте( претрийте) . Загрейте олиото и сложете чесъна, като го запържите до омекване. Накрая сложете и червения пипер и пържете още 1-2 мин. Охладете и поднесете.



      

сряда, 7 май 2014 г.

Шоколадова халва с орехи






             Рецептата за тази невероятна халва видях в списание " Кулинарен уикенд", и още на мига ме грабна. Естествено не се стърпях и на следващият ден беше готова. Може да се направи и с други ядки, като според мен с шам фъстък ще се получи идеално. Но и с орехи  има богат и плътен вкус, топи се в устата.



       200 гр. натурален шоколад
       25 гр. масло
       120 гр. орехи
       300 гр. сварено кондензирано мляко

            Начупете шоколада и го сложете в тенджера. Добавете маслото и кондензираното мляко, което предварително сте варили  ( не отваряно) 3 часа и след това охладили. Може да използвате и готово карамелизирано кондензирано мляко. Сложете тенджерата на водна баня и разбърквайте сместа докато шоколада и маслото се разтопят и всичко се хомогенизира добре.  Дръпнете от огъня и добавете начупените ядки. Излейте сместа в застлана с готварско фолио тавичка. Изстудете до стайна температура и после сложете в хладилника и оставете да се втвърди.


вторник, 29 април 2014 г.

Млечна резядка












              1 краставица
         400 гр. кашкавалена извара
         4 с.л цедено кисело мляко
         3-4 с.л смлени орехи
         сол на вкус
         черен пипер на вкус
         2-3 с.л зехтин
         2 скилидки чесън
         копър 
         магданоз

           Настържете краставицата на едро ренде. Добавете всички други продукти и разбъркайте. Оставете за около един час да се обединят  вкусовете и ароматите и сервирайте.






сряда, 23 април 2014 г.

Следвеликденски шоколадов крем










            Рецептата за този крем е от книгата на Иван Звездев, която веригата магазини Lidl подаряваха при покупки на определена стойност. И миналата година го правих, но така и не оцеля за снимки, но тази година изпреварих моите гладници. Единствената разлика, е че добавих натурален шоколад.


                 400 мл сладкарска сметана
            90 гр. натурален шоколад
            4 жълтъка
            3-4 филии козунак
            1 есенция ванилия на Др. Йоткер
            масло за намазване на формите



        Сметаната се загрява до кипване и след това се слага нарязаният на ситно шоколад. Бъркайте до разтопяване на шоколада. Отделно разбийте жълтъците и с непрекъснато бъркане, на тънка струйка ги добавете към сметаната. След това ароматизирайте с ванилията. Малки огнеупорни купички или формички за крем карамел намажете с масло. На дъното разпределете козунака, нарязан на кубчета и залейте с шоколадовата смес. Печете крема на водна баня при 180*С в предварително загрята фурна.



  



понеделник, 21 април 2014 г.

Великденска торта







                Честито Воскресение Христово!
               Пожелавам на всички да бъдат здрави, щастливи, много светли и радостни дни! Амин!
                 Моята тортичка не е нещо особено, но пък беше толкоова вкусна, че свърши за един миг. Пък и по Великден изобилстваме от козунаци, които трябва да се вложат а за децата празник без торта не е празник.


   
             стар козунак
          сладко от праскови
          1 л. прясно мляко
          1п. пудинг с вкус на сметана на Др. Йоткер
          1п. пудинг с вкус на шоколад на Др. Йоткер


         Сварете пудингите според указанията на опаковката. Нарежете козунака на филийки. Във форма с падащи стени наредете филийки козунак, като се стремите максимално да запълните празнините. Намажете със сладко от праскови и излейте белия крем. Покрийте с друг пласт козунак, намажете отново със сладко и завършете с шоколадовия крем.



            Оставете тортата няколко часа да отлежи и да стегне хубаво крема, а най добре едно денонощие. Украсете и поднесете.


сряда, 16 април 2014 г.

Полски сладкиш " Мухляк"









              Хрупкав и същевременно топящ се в устата- така бих определила този неустоим сладкиш. Случайно попаднах на рецептата в стар брой на кулинарно списание и още като я четях ме грабна начина на приготвяне. Пуснах и чичко гугъл, но излезнаха  само няколко чуждоезични блогове, и продуктите и начина на правене не се различаваха от описаното в  списанието. И така любопитна от резултата побързах да го направя. За мен това е от онези сладкиши, които завладяват и съзнанието и вкусовите рецептори. Надявам се и на вас да ви хареса.




            4 яйца
        1 ч.ч захар
        2 ч.ч брашно
        250 гр. масло
        1/2 п. бакплувер
        1 1/2 с.л какао
        450 гр. сладко

        Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Към леко разбитите жълтъци, добавете брашното, бакплувера и омекналото на стайна температура масло. Замесете гладко тесто, което разделете на три равни части. В едната част сложете какаото и омесете до пълното му поемане и получаване на кафява смес. Едната светла част и тази с какаото завийте в прозрачно фолио и поставете за 30 мин. във фризера. Третата светла част разточете на кора и я поставете в покрита с хартия тава. Аз използвах  правоъгълна йенска тава с размери 30x20см. Поставете и нея в хладилника. 


        Белтъците разбийте на гъст сняг заедно със захарта. 
        Сладкото, което използвате е препоръчително да бъде от кисел плод ( сини сливи например), но аз сложих от боровинки.
        Изкарайте тавата от хладилника и нанесете върху нея мармалада на равен слой. Отгоре настържете с помощта на ренде кафявото тесто. Изсипете върху какаовите трохи белтъчната смес, а над тях настържете третата част от бяло тесто. Пъхнете сладкиша в предварително загрята на 180*С фурна и печете около 40 мин. Ако е необходимо покрийте с алуминиево фолио по средата на печенето, за да не загори горната част на сладкиша.


петък, 11 април 2014 г.

Витлеемски хляб







         Може да го срещнете и като Ватикански кекс, с малко разлика в рецептата. Не знам коя е оригиналната рецепта и наименование, но на мен заедно с кваса ми беше дадено и листче с инструкции за приготвяне. Там хляба беше наречен Витлеемски и затова и аз така го публикувам. В рецептата пише, че се използват стафиди, но поради липса на такива, сложих сушени кайсии.
        Беше ми много интересно да го приготвям цяла седмица, а пък и на нашата улица беше хит и събота и неделя от всякъде ухаеше на прясно изпечен хляб. Поверието е, че хляба трябва да се изпече веднъж в живота и носи щастие и късмет на цялата къща. А и вкуса си заслужава, не остана и трошица.



                 Пригответе си стъклен или пластмасов съд с капак.
             В понеделник сложете в съда 250 гр. захар.
             Във вторник- 250 мл. прясно мляко.
             Сряда- 250 гр. брашно.
             Четвъртък разбъркайте сместа с дървена лъжица.
             В петък разделете кваса на четири равни части. Три от тях раздайте на ваши близки и приятели, а четвъртата част си оставете в съда.
             В събота към вашата част добавете;

                         250 гр. брашно
                         1/2 ч.л сода, предварително погасена с малко оцет
                         1/2 ч.л бакплувер
                         3 яйца
                         1 ванилия
                         250 гр. олио
                         1/2 ч.л канела
                         150 гр. стафиди
                         100 гр. натурален шоколад (нарязан)
                         1 шепа нарязани орехи




                 Разбийте яйцата, добавете олиото и содата. След това сложете стафидите, орехите, ванилията, шоколада и канелата. Разбъркайте и добавете тази смес към кваса. Смесете бакплувера с брашното и изсипете към сместа. Бъркайте само с дървена лъжица. 
             Изсипете тестото в продълговата форма за кекс, която предварително сте покрили с намазнена хартия за печене. Печете на 170*С в предварително загрята фурна до суха клечка. По време на печенето може да покриете с фолио, ако хляба се зачерви прекалено много.


              

понеделник, 7 април 2014 г.

Зеленчукови кюфтета






     Много са ни любими, а експериментите с тях са безбройни. Всеки път може да се добави един зеленчук или даже два. Всичко е въпрос на вкус.



               1 кг. картофи
          2 моркова
          200 гр. грах
          копър
          сол
          черен пипер
          кимион
          1 яйце

за  паниране:
          олио за пържене
          брашно ( около 1 малка купичка)
          2 с.л галета
          яйца


     Сварете отделно картофите, граха и морковите. Картофите настържете на ренде или намачкайте. Морковите нарежете на кубчета. Към намачканите картофи добавете подправките и осолете. След това сложете яйцето и разбъркайте добре. Накрая добавете и морковите и граха, като размесите внимателно, за да не се смачкат. С мокри ръце оформете кюфтета, които оваляйте в смесеното с галета брашно, а след това потопете в разбити яйца. Изпържете в  сгорещено олио.



понеделник, 31 март 2014 г.

Френска селска торта с крем сирене









          Малко ми станаха по дебели блатовете, но с крема се получи идеалният поне за мен и моето семейство вкус. Идеята за добавка на сирене крема не е моя, видях е в едно кулинарно списание. Там тортата имаше и друго наименование, но като сравних продуктите на Френска селска торта и тези дадени в списанието, видях, че разликата е само в добавката на сиренето.






за блата:
   
        2 яйца
        150 гр. захар
        400 гр. брашно
        200 мл. прясно мляко
        50 гр. масло
        2 с.л мед
        1 ч.л сода бикарбонат

за крема:

        2 кофички заквасена сметана ( по 400гр. всяка)
        400 гр. крем сирене
        10 с.л пудра захар
         


         За блатовете разбийте яйцата със захрта в дълбока тенджера. Добавете млякото, меда, содата и маслото. Поставете сместа на слаб огън, като бъркате непрекъснато до получаване на златист цвят. Махнете от огъня и прибавете брашното наведнъж и разбъркайте енергично с дървена лъжица. Получава се топка тесто. Ако е нужно добавете още 1-2 с.л брашно до получаване на меко, нелепкаво тесто. 



        Разделете тестото на 6-7 топки, които разточете на тънки кори върху набрашнен плот. Всяка една от платките изпечете върху хартия за печене, в предварително загрята фурна на 180*С. Необходими са само няколко минути, затова внимавайте да не ги изгорите. 


        За крема разбийте сметаната, крема сиренето и захарта.
        За да сглобите тортата процедирайте по следния начин: Сложете една изстинала кора в подходяща чиния за сервиране и я намажете с крем. Отгоре поставете друга и така повторете докато корите свършат. Намажете тортата с крема отгоре и отстрани и ако искате може да панирате с орехи. Аз поръсих само отгоре и добавих сушени червени боровинки.


сряда, 26 март 2014 г.

Шоколадов мус с авокадо







           Наскоро попаднах на един сайт, наречен foodpanda, за доставка на храна по домовете и офиса. Направи ми впечатление, че повечето от ресторантите предлагат изобилие от веган храна. Стана ми интересно, защото за нашите заведения  в нашия край това е новост и не се среща. Другото удобство е, че можеш да си поръчаш домашна храна дори и в офиса, а ако те изненадат гости и искаш да се представиш на ниво, избора от салати, основни, десерти, баници, пици е голям, а освен всичко това има и мобилна версия. Та в този ред на мисли и аз днес ще ви представя един лесен, бърз и страхотен десерт, отгоре на това и веган( не че съм веган), но тази тема ми е много интересна.




           1 голямо авокадо
           100 гр. натурален шоколад
           2 с.л какао
           2 с.л мед
           1 с.л кокосово масло


          Обелете авокадото, нарежете го на парчета и го поставете в блендер. Добавете какаото, кокосовото масло и меда. Блендирайте всичко да гладка смес. Разтопете шоколада на водна баня и го оставете леко да се охлади. Добавете към шоколада сместа с авокадо и разбъркайте. Може да добавите различни аромати, аз си избрах портокалова кора.